Dakleer schilderen – tips en snelle handleiding

Dakbedekking vilt schilderen

Om verschillende redenen kan het zinvol zijn om vervolgens een bestaand dakleer te schilderen. In dit artikel hebben we kort samengevat welke voordelen je met een laag verf kunt behalen en hoe je dat het beste kunt doen.

Het schilderen van dakleer is om verschillende redenen zinvol

Bij het schilderen van een bestaand dakleer op een carport, garage en Co staan esthetische redenen vaak op de voorgrond. In feite is het moeilijk om dakleer op de lange termijn te verven, omdat de nieuwe verf snel zou vervagen. Schilderen met een gekleurde lak is hiervoor de betere optie en biedt tegelijkertijd de mogelijkheid om uw creativiteit uit te leven buiten de standaardkleuren van dakleer (rood, groen, grijs en zwart).





Het schilderen van dakleer kan echter ook om andere redenen nuttig zijn. Vooral als een speciale dakleerverf (zilverglans) wordt gebruikt, kunnen veel voordelen worden bereikt:

  • bescherming tegen schade veroorzaakt door UV-straling (door zonlicht te reflecteren); en
  • Verlenging van de levensduur.

Over schilderen met een seallaag

Daarnaast worden afdichtingscoats soms gebruikt om een bestaand dakleer verder af te dichten. Dit is echter in de meeste gevallen niet nodig, omdat dakleer zelf al zeer goede afdichtingseigenschappen heeft. Zelfs als het materiaal na verloop van tijd schade vertoont, is deze procedure slechts in beperkte mate geschikt – het is altijd beter om in plaats daarvan een reparatie uit te voeren.

Stap voor stap: Hoe dakbedekking correct te schilderen

Het eigenlijke schilderen van dakleer is meestal maar met weinig moeite beladen, zodat dit werk ook geschikt is voor hobby-ambachtslieden. Het enige belangrijke is dat het dak in goede staat moet worden gebracht voordat met schilderen wordt begonnen om een optimaal resultaat te verkrijgen. Wanneer u uw dakleer schildert, volgt u gewoon de onderstaande instructies:

  • Voorbereiding: In een eerste stap is het belangrijk om het dakleer te inspecteren op eventuele schade en vervuiling. Kleine schade kan worden hersteld met bitumenspatel, die volledig moet uitharden voor de volgende verwerkingsstap. De beste manier om vuil en mos te verwijderen is om te werken met water, borstel en een niet-corrosief reinigingsmiddel. Laat het dakleer vervolgens volledig drogen voordat u gaat schilderen.
  • Verwijderen: Breng vervolgens de lak of verf ondoorzichtig aan in een laag die niet te dun is zodat de beschermende functie optimaal wordt bereikt. Met betrekking tot een tweede verflaag en de droogtijden, raadpleegt u de specificaties van de fabrikant van de geselecteerde verf. Schilder je dak alleen als de buitentemperatuur boven de 18 C° ligt en de luchtvochtigheid niet te hoog is!
Lees ook:   Het silicificeren van een metselwerk – hoe verder te gaan