Dakramen effectief verduisteren

Verduister dakramen

Dakramen zorgen voor lichte kamers op de bovenste verdieping, maar in warme zomers bieden ze ook intensieve kamerverwarming. Een raamglasverduistering is een effectieve maatregel tegen oventemperaturen onder het dak. Laten we eens kijken naar de black-out mogelijkheden hieronder.

Waarom de dakramen verduisteren?

Het klimaat verandert en de laatste jaren is dit onder andere merkbaar geworden in onze zomers. Als gevolg hiervan wordt het koelen of verwarmen van onze woonruimtes steeds meer een probleem. Als je onder het dak woont, is het bijzonder moeilijk om de hitte buiten te houden in de zomer. Want niet alleen het dak verwarmt de ruimte eronder, zelfs met de juiste isolatie. Raamglasoppervlakken – vooral dakramen die diagonaal op de zon gericht zijn – spelen een centrale rol bij de verwarming van de ruimte.





Hoe het dakraam donkerder te maken?

Als vensterglas niet speciaal thermisch geïsoleerd is, warmt het sterk op bij blootstelling aan zonlicht en geeft het de warmte door aan de kamer. Als u het vensterglas of het hele raam niet wilt vervangen, is het goed om te zorgen voor een verduistering. Er zijn twee verschillende manieren om dit te doen:

  • Zonwerende folie
  • Blinds
  • Luik

Zonwerende folie

Een effectieve, ongewenste en goedkope optie is om het dakraamglas te bedekken met zonwerende folie. Zonbeschermingsfolies worden ook wel spiegelfolies genoemd vanwege hun lichtreflecterende en dus reflecterende eigenschappen en ook spionagefilms vanwege hun privacybeschermingseffect. Door te verdampen met metalen zoals aluminium, chroom of nikkel zijn dergelijke films in staat om UV-A- en UV-B-straling in meer of mindere mate te reflecteren en een deel van de zonnestraling te absorberen. Ze kunnen individueel op maat worden gesneden en kunnen eenvoudig aan de binnenkant van het vensterglas worden gelijmd (buitenspiegelfolies zijn ook beschikbaar, maar de binnenvariant is logischer voor dakramen).

Lees ook:   Hoe balken tuinhuis verlengen?

Het nadeel van zonwerende folie is natuurlijk de permanente beperking van licht. Al kun je kiezen tussen varianten met heel verschillende lichttransmissie (zo’n 20-70%). Met meer lichttransmissie neemt echter ook de warmteremming af. Als veel licht in de dakruimte belangrijk voor je is, moet je ook nadenken over alternatieven zoals jaloezieën of rolluiken.

Blinds

Jaloezieën zijn een relatief eenvoudige manier om dakramen te verduisteren. Het goede aan hen is dat hun verduisterende werking duidelijk kan worden gecontroleerd en fijn gedoseerd door de beweegbare lamellen. Indien gewenst kan de lichttransmissie van het vensterglas ook weer 100% worden gebruikt.

Het nadeel van jaloezieën is dat ze door hun interne installatie de verwarming van de ruiten niet voorkomen en dus slechts een beperkt warmteafvoereffect hebben.

Luik

Vanwege hun hellende oriëntatie zijn externe rolluiken nogal moeilijk te installeren op dakramen. Wel zijn er speciale varianten voor dakramen, die zijn uitgerust tegen binnenkomend regenwater en harde hagelbuien. Het goede aan een buitenverduistering van ramen is in feite dat de zonnestraling al voor het vensterglas is geblokkeerd en dus de verwarming wordt verminderd. Dit resulteert in een veel hoger warmteretentie-effect dan bij verduistering van binnenuit.

Het achteraf inbouwen van een buitenrolluik voor dakraam is echter alleen mogelijk met een bevestigingsdoos en vooral vrij duur. Sommige modellen hebben echter geïntegreerde zonnepanelen voor energieopwekking en / of gemaksfuncties zoals draadloze bedieningselementen. Het vaak aanwezige, effectieve koude-isolatie-effect in de winter moet niet worden onderschat. Deze voordelen kunnen de aankoopprijs op de lange termijn goedmaken.