De betonnen vijver – alles wat de moeite waard is om te weten

BETONNEN VIJVER

Jarenlang was de betonnen vijver bijna de enige manier voor doe-het-zelvers om een vijver in de tuin aan te leggen. Inmiddels zijn er ook varianten van kunststof verkrijgbaar. Toch is de betonvijver nog steeds van groot belang. Hieronder leert u meer over de betonnen vijver, de voor- en nadelen en vereisten.

Planning van de betonvijver

Als u een betonnen vijver aanlegt en
planning, is van groot belang. Bij het plannen zijn er tal van gebieden waarmee u rekening moet houden. Met name de ligging en de grootte van de vijver zijn belangrijke factoren.





Bouwvergunning voor de betonvijver

De eis voor een bouwvergunning verschilt per regio en locatie. Met name voor een betonnen vijver met een diepte van meer dan 1,50 meter is in sommige gemeenten en deelstaten een vergunning nodig. In geval van twijfel is een overleg met de verantwoordelijke bouwautoriteit aan te bevelen.

Stap voor stap betonvijver leggen

De betonvijver wordt beschouwd als een uitgebreid project in de tuinbouw. Naast handmatige behendigheid, moet u voldoende tijd nemen om professioneel en duurzaam een betonnen vijver te bouwen. In het bijzonder zijn de volgende stappen vereist:

  • Uitgraving van de grond
  • Beton
  • Zeehond

Uitgraving van de grond

Eerst wordt de grootte uitgezet. Bij het uitgraven van de aarde is het cruciaal dat deze diep genoeg is. Je moet minstens twintig centimeter meer graven dan de betonnen vijver later diep moet zijn.

Beton

Let bij het betonneren van de betonvijver op professionele bekisting. Dit mag geen helling van meer dan 30% aan de zijkanten hebben om stabiliteit op lange termijn te garanderen. Laat het beton na het beton volledig uitharden. Dit kan tot twee weken duren.

Lees ook:   Blijvende druppels op de ramen

Zeehond

In de laatste stap is de waterdichting van het beton vereist. Speciale coatings of een vijverfolie zorgen voor een professionele afdichting. Gebruik alleen materialen die geschikt zijn voor een vijver, anders kunnen gifstoffen het leven in de vijver verstoren.

Voor- en nadelen van de betonvijver

Er zijn tal van voor- en nadelen verbonden aan een betonnen vijver. Aan de ene kant ben je flexibel qua maatkeuze. Tal van vormen en maten zijn mogelijk. Dit maakt een individuele aanpassing aan de lokale omstandigheden mogelijk. Bovendien wordt de betonnen vijver als duurzaam en stabiel beschouwd. Aan de andere kant is de aanleg van de betonnen vijver relatief complex. Daarnaast is regelmatige zorg vereist. Latere veranderingen zijn nauwelijks mogelijk met een betonnen vijver.