De clematis water geven: zo ziet het juiste gietgedrag eruit

Clematis gieten
Clematis moet regelmatig worden bewaterd.

De bosrank wordt ook wel de “koningin onder de klimplanten” genoemd en drukt zich dienovereenkomstig soeverein uit in zijn zorgvereisten: u moet op een paar punten in uw bewateringsgedrag letten. De volgende handleiding geeft informatie over wat deze zijn.

Water clematis afhankelijk van het weer

Alleen alle variëteiten van de bosrank behoren tot de bijzonder dorstige planten, die een royale hoeveelheid water nodig hebben (vooral in hun groeifase). Om uw clematis goed te laten groeien en klimmen in uw eigen tuin, is het belangrijk om de natuurlijke toevoer van regenwater met succes aan te vullen.





Bij het gieten is het belangrijk om de weersomstandigheden te observeren en dienovereenkomstig vocht te leveren. Want ook al drinken de bosranken veel, ze zijn absoluut geen fan van wateroverlast. Daarom moet de gouden regel dat er na het water geven geen plassen water op de aarde mogen ontstaan in acht worden genomen.

In het algemeen: Voeg in de zomer en op warme dagen veel water toe (’s ochtends en’ s avonds, geef nooit water in de middaghitte) en geef op regenachtige dagen geen water (controleer met je vinger of de grond rond de plant vochtig is geworden).

Clematis correct water geven: tips &trucs

Naast weersgerelateerd water geven, moet u de volgende voedingsinstructies voor de verschillende omstandigheden in acht nemen:

  • Geef altijd water aan bosranken die overvloedig vers zijn geplant (zelfs als het eerder heeft geregend)
  • Controleer de grond elke 2e dag om te zien of het nodig is om water te geven wanneer het oppervlak is opgedroogd (duimtest)
  • irrigeer nooit alleen de ranken, maar geef het substraat rond de wortels altijd direct water
  • altijd water op vorstvrije dagen in de winter
Lees ook:   Deze gevelsteen moet je gezien hebben

Extra tip: Kuipbosranken hebben een hogere waterbehoefte dan de exemplaren die in bed worden gekweekt.

Voorkom wateroverlast

De clematis is een van die plantenrassen die bijzonder snel last hebben van de ontwikkeling van wateroverlast: het grote wortelstelsel begint gemakkelijk te rotten en af te sterven als het vocht rond de klimplant niet optimaal kan afvoeren. Het resultaat is een stabiele groei en een zieke bosrank – in het ergste geval wordt de rot overgedragen op andere delen van de plant.

Om deze reden moet u er bij het planten van een clematis altijd voor zorgen dat u het plantgat vult met een drainagelaag. Deze kan optioneel bestaan uit potscherven, grind of grof gruis. Als u uw bosrank in een emmer wilt cultiveren, moet u ervoor zorgen dat de plantenbak gaten heeft waardoor het water kan wegvloeien.