De Grote Houtbouwenquête: bijna 1 op 10 Belgen bouwt zijn huis met hout

De Grote Houtbouwenquête: bijna 1 op 10 Belgen bouwt zijn huis met hout

De trend van het bouwen van een huis met hout is de laatste jaren steeds meer in opmars. In België blijkt uit onderzoek dat bijna 1 op de 10 Belgen hun huis bouwt met hout. Er zijn verschillende redenen waarom deze trend zich doorzet en in dit artikel gaan we hier dieper op in.



Houtbouw is duurzaam en milieuvriendelijk

Het milieu staat steeds meer centraal in onze maatschappij. Dit vertaalt zich ook naar de bouwsector. Tegenwoordig worden huizen niet alleen meer gebouwd op traditionele wijze, ook de duurzaamheid van het gebouw wordt in beschouwing genomen. Houtbouw is een duurzaam alternatief voor traditionele bouwmaterialen zoals beton, baksteen of staal. Bomen groeien vanzelf terug, terwijl het winnen van beton of staal zeer energie-intensief is. Hierdoor heeft houtbouw een veel lagere impact op het milieu dan traditionele bouw.



Houtbouw is bovendien energiezuiniger. Hout is een natuurlijke isolator en houdt warmte en koude langer vast dan andere bouwmaterialen. Hierdoor is er minder energie nodig om het huis te verwarmen of te koelen. Dit is zowel goed voor de portemonnee als voor het milieu.

Houtbouw is ook een gezonde keuze. Hout is van nature vochtregulerend en ademt, waardoor de lucht in huis gezonder is dan bij traditionele bouw. Er is minder kans op vochtproblemen en schimmel, wat erg belangrijk is voor mensen met ademhalingsproblemen.

Houtbouw is flexibel en betaalbaar

Houtbouw biedt vele mogelijkheden. Een houten huis kan op verschillende manieren gebouwd worden: van de traditionele blokhut tot moderne houtskeletbouw, waarbij de houten constructie wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Deze flexibiliteit maakt houtbouw een goede keuze voor allerlei soorten huizen en voor elke budget.

Lees ook:   Hoe een ijdelheidstop te bevestigen

Houtbouw is bovendien relatief snel te bouwen. De houten constructie wordt in de fabriek geproduceerd, waarna deze snel op locatie kan worden opgebouwd. Dit zorgt voor minder bouwtijd en minder bouwkosten.

Houtbouw is veilig

Een belangrijk voordeel van houtbouw is dat het een van de veiligste bouwmethoden is. Hout is namelijk brandveilig, omdat het langzaam en gelijkmatig brandt. Als houten constructies branden, dan verkoolt het hout aan de buitenkant, terwijl het binnenste hout nog stevig blijft. Dit zorgt ervoor dat de constructie niet snel instort. Dit is een groot verschil met traditionele bouwmaterialen zoals baksteen of beton, die snel kunnen instorten bij vuur.

FAQs

1. Is houtbouw duurder dan traditionele bouwmethoden?
Houtbouw kan zeker duurder zijn dan traditionele bouw. Het hangt af van verschillende factoren: de grootte van het huis, de bouwmethode en de afwerking. Over het algemeen is houtbouw weliswaar minder arbeidsintensief, waardoor de bouwkosten vaak lager liggen. Maar er zijn houtsoorten die duur zijn in vergelijking met traditionele materialen.

2. Zijn houten huizen niet gevoeliger voor vochtproblemen?
Bij correcte bouw en onderhoud zijn houten huizen inderdaad niet gevoeliger voor vochtproblemen. De constructie en dakbedekking moeten wel aangepast zijn aan het Belgische regenachtige klimaat.

3. Kan je houtbouw goed combineren met andere materialen?
Houtbouw is uitstekend te combineren met andere materialen, zoals beton of staal. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een houten constructie met een betonnen kelder of een stalen frame.

4. Kan je een houten huis zelf bouwen?
Het is mogelijk om zelf een houten huis te bouwen, maar het vergt zeker de nodige kennis en vaardigheden. Er zijn veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in houten huisbouw en je kan het bouwproces daarom beter overlaten aan experts.

Lees ook:   Een kerstboom snijden - hoe dichte groei te bereiken

5. Is houtbouw veilig bij onweer?
Hout is geen goede geleider van elektriciteit en houten huizen zijn daarom veilig bij onweer. Het is wel belangrijk om een bliksemafleider te installeren op het hoogste punt van het huis. Als deze afleider goed is aangelegd, dan ben je beschermd tegen blikseminslag.

Conclusie

Houtbouw is bezig aan een opmars in België. Het biedt tal van voordelen, waaronder milieuvriendelijkheid, energiezuinigheid en veiligheid. Houtbouw is flexibel en betaalbaar en biedt vele mogelijkheden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer Belgen kiezen voor een houten huis als duurzaam en gezond alternatief voor traditionele bouwmethoden.