De juiste locatie voor blauwe bessen

Blueberry locatie
Gekweekte blauwe bessen groeien graag op zonnige plaatsen.

Bosbessen, ook wel bosbessen genoemd, zijn bijzonder gezond en populair fruit. Ze groeien niet alleen in wilde vorm in bossen, maar zijn ook geschikt voor teelt in je eigen tuin. Bovenal moet er aandacht worden besteed aan de juiste locatieomstandigheden.

Wilde bosbessen groeien op halfschaduwrijke plaatsen

Wilde bosbessen groeien voornamelijk op semi-schaduwrijke locaties in moerassige bossen. Ze hebben geen continu zonlicht nodig en kunnen ook goed op gedeeltelijk schaduwrijke plaatsen.





Gecultiveerde blauwe bessen geven de voorkeur aan zonnige locaties

Dit is anders bij de gekweekte heidebessen. Deze geven de voorkeur aan warme en bijzonder zonnige locaties. Zelfs met direct zonlicht kunnen de gekweekte blauwe bessen goed. Zorg er echter voor dat u ze beschermt tegen tocht en zware stortbuien.

Diverse teeltmogelijkheden

Zowel gekweekte blauwe bessen als wilde bosbessensoorten zijn geschikt voor teelt in eigen huis. Vanwege de sterke kracht van wilde blauwe bessen worden gecultiveerde variëteiten echter voornamelijk gebruikt voor het eigen huis. Deze zijn geschikt voor de volgende teeltvormen:

De eisen aan de bodem

Hoewel de bosbessen vooral groeien op moerassige en licht zure bodems in bossen en open plekken. De gekweekte variëteiten zijn echter voornamelijk afkomstig van rassen uit Noord-Amerika. Deze vereisen over het algemeen geen zure grond. Omdat de vereisten kunnen verschillen afhankelijk van de verschillende soorten, moet u bij de aankoop informatie verkrijgen over de gewenste pH-waarde van de grond voor de respectieve bosbessensoorten.

Zorg ervoor dat de grond los en goed gedraineerd is. Indien nodig kunt u uw tuinaarde mengen met wat hoornkrullen of zand. Voeg bovendien direct bij het planten veel compost toe als organische meststof om de blauwe bessen te voorzien van voldoende voedingsstoffen voor een geschikte beworteling en groei.

Lees ook:   Emailleren van oude badkuip

Bij het kweken in potten of kuipen moet je ook letten op een goede drainage. Leg een laag grind of geëxpandeerde klei op de bodem van het vat en vul het vervolgens met geschikte grond. Overbodig irrigatiewater kan zo automatisch weglopen en wateroverlast wordt vermeden.