De kleuren van bramen

Blackberry kleur
Hoe donkerder de kleur, hoe rijper de bes.

Bramen hebben niet alleen een speciale smaak, maar kunnen ook worden gebruikt als een speciaal visueel hoogtepunt in de tuin vanwege hun kleuren van de bessen. De meeste bramen zijn zwart als ze rijp zijn, maar er zijn ook variëteiten met rode bessen.

De kleur van de bessen als indicatie van de mate van rijpheid

De kleur van de bramen kan worden beschouwd als de meest opvallende indicatie van de mate van rijpheid. In de groeifase zijn de bessen groen en ontwikkelen ze na verloop van tijd een rode kleur. Rode bessen zijn meestal nog niet rijp en oneetbaar. Deze ontwikkelen zich echter meestal binnen een paar dagen tot donkere, bijna zwarte, rijpe bessen.





Niet alle bramen zijn zwart

Maar niet alle bramen hebben een zwarte of donkere kleur als ze rijp zijn. Er zijn ook bramensoorten, die niet zwart worden, maar grotendeels rood blijven. Zelfs als ze rijp zijn, zijn deze bessen rood en niet zwart van kleur. De meeste hiervan zijn speciaal gefokte soorten, die vaak worden veroorzaakt door kruisingen tussen bramen en frambozen.

Rode Bramen Variëteiten

Bekende rode braamsoorten zijn bijvoorbeeld:

  • de tayberry
  • en de Dorman Red variëteit.

Hoewel de vruchten van deze twee en andere rode variëteiten vanwege hun kleur behoorlijk lijken op de vruchten van frambozen, behoren ze tot de bramen en niet tot de frambozen. Uiterlijk met de smaak van de vruchten zou het verschil duidelijk moeten worden.

Lees ook:   Het allereerste Livios Magazine: gratis bij Het Laatste Nieuws en De Morgen

Combineer verschillende kleuren

Een speciaal visueel hoogtepunt ontstaat in de tuin, wanneer verschillende gekleurde bramenvariëteiten met elkaar worden gecombineerd. Als je zowel zwarte als rode bramen afwisselend naast elkaar plant, ontstaat er een bijzonder kleurenspel. In de nog steeds onrijpe staat zullen beide variëteiten rode bessen hebben, maar totdat ze rijpheid bereiken, veranderen de kleuren aanzienlijk.

Gebruik bramen voor het verven in de keuken

De verschillende kleuren van de verschillende bramensoorten kunnen ook goed gebruikt worden voor het kleuren in de keuken. Vooral voor likeuren, jam, sauzen en dergelijke kunnen de kleuren van bramen niet alleen qua smaak, maar vooral visueel worden gebruikt.

Draag echter altijd oude en zo donker mogelijke kleding bij de verwerking. De bessen hebben een sterke kleur. Bramenvlekken op kledingstukken zijn erg moeilijk volledig te verwijderen.