De kweepeer – een gezonde vrucht met helende eigenschappen

kweepeer-gezond
Kweeperen zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten

Het gezondheidsbevorderende effect van kweepeer op het menselijk organisme is al duizenden jaren gedocumenteerd. Kweeperen zijn daarom een zeer gezonde en tegelijkertijd caloriearme vrucht vanwege hun vitamines, sporenelementen en mineralen. Maar ze bevatten ook veel ingrediënten die helpen tegen bepaalde kwalen.

Veel vitamines in één vrucht

Als je de eigenaar bent van een kweepeerboom in je eigen tuin, dan mag je jezelf gelukkig prijzen. Want kweeperen zijn kerngezond. Een kweepeer bevat vele malen meer vitamine C dan bijvoorbeeld een appel. Daarnaast heeft de vrucht veel mineralen, waaronder de volgende:



  • Kalium
  • Natrium
  • Zink
  • Ijzer
  • Mangaan
  • Koper
  • Fluor



Bovendien bevat een kweepeer een verscheidenheid aan verschillende tannines, evenals pectine en looizuur. Trouwens, pectine ondersteunt het behoud en helpt bij wondgenezing.

Kweeperen hebben een antioxiderende werking en hebben waardevolle plantaardige stoffen

Kweeperen hebben een bewezen antioxiderende werking. Bovendien ondersteunen de stoffen pectine en quercetine, die voor een groot deel in kweeperen zitten, de ontwikkeling van een stabiel afweersysteem. Experts raden regelmatige consumptie van kweeperen aan, omdat de ingrediënten effectief vrije radicalen elimineren.

Kweeperen verlagen cholesterol

Het hoge aandeel pectine heeft een hoge zwellingskracht. De stof bindt verontreinigende stoffen en toxines in de darm, zodat ze eenvoudig worden uitgescheiden. Pectines binden echter ook cholesterol in de voeding. Cholesterol wordt daarom automatisch uit het lichaam verwijderd door de consumptie van kweeperen.

Verschillende kweepeervariëteiten – hetzelfde effect

Verschillende soorten kweepeer groeien in huistuinen. Deze variëteiten verschillen qua uiterlijk weinig van elkaar. Bovendien hebben alle kweepeervariëteiten dezelfde ingrediënten en dezelfde helende eigenschappen. Je moet de kweepeer echter niet rauw eten. Slechts enkele variëteiten in Duitsland zijn eetbaar in hun rauwe staat.

Lees ook:   Houten trappen vervangen door betonnen. Kostenplaatje?