De Märzenbecher is een natuurreservaat

Maerzenbecher Natuurbehoud
De Märzenbecher is een natuurreservaat.

De Märzenbecher wordt met uitsterven bedreigd en wordt daarom beschermd. Maar dit geldt alleen voor de vrijlevende exemplaren; de maartklok kan ook in privétuinen worden gekweekt. Hier is plukken en graven nog steeds mogelijk.

Dalende voorraad van de beker van maart

De populatie van in het wild groeiende maartbekers is de afgelopen jaren merkbaar sterk afgenomen. De mogelijke redenen hiervoor zijn met name



  • in de gewijzigde omstandigheden van de site
  • evenals zware pluk.



De voorwaarden van het terrein voor de beker van maart

De March cup gedijt het beste op licht vochtige en schaduwrijke locaties. Het komt vooral veel voor op rivieren en beken. In Midden-Europa is het voornamelijk inheems in alluviale bossen. Maar de noodzakelijke omstandigheden op de site worden geleidelijk vernietigd. Rivieren en beken drogen op, bossen worden gekapt. De natuurlijke leefomstandigheden voor de maartbeker nemen steeds meer af, waardoor de wilde exemplaren grotendeels verdwijnen.

Maart kopjes als populair boeket bloemen

Vanwege het mooie uiterlijk en het feit dat de maartbeker een van de vroegst bloeiende planten is, is het ook een bijzonder populaire bloem voor het ontwerpen van boeketten. Steeds vaker werden wilde maartbekers tijdens wandelingen geplukt en mee naar huis genomen. In de regel worden deze zodanig ontworteld dat de planten die in het bos achterblijven beschadigd raken en niet meer ontkiemen.

De Märzenbecher is een natuurreservaat

Door het sterk afnemende voorkomen in het wild wordt de Maartbeker met uitsterven bedreigd en wordt daarom beschermd. Concreet betekent dit dat de wilde exemplaren niet mogen worden opgegraven of geplukt. Een lenteboeket van wilde maartbekers is ten strengste verboden. Overtredingen kunnen zelfs worden bestraft met aanzienlijke straffen.

Lees ook:   Het aanbrengen van gekleurde steenpleister – Hoe problemen te voorkomen

Teelt in privétuinen

Maartbekers kunnen en kunnen echter ook in privétuinen worden geplant. Op deze manier kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan het behoud van de natuurlijke biodiversiteit. Als je de ui in de herfst in de grond doet, zal de maartbeker in het voorjaar ontkiemen. De ui hoeft niet opnieuw opgegraven te worden, maar blijft het hele jaar door in de grond. Zo krijg je elk jaar opnieuw witte bloeiende lenteboodschappen in je tuin.

Overigens kunnen de privé-exemplaren ook naar believen worden opgegraven, verplaatst en geplukt, in tegenstelling tot de wilde exemplaren.