De mispel komt oorspronkelijk uit warmere gebieden in West-Azië en Zuid-Europa. Toch vindt ze onze soms erg koude winters niet erg. Geplante exemplaren kunnen het hele jaar door in de tuin blijven. Er zijn echter enkele uitzonderingen.
De mispel is winterhard
De mispel is over het algemeen winterhard en vorstbestendig. Exemplaren die in de tuin zijn geplant, kunnen het hele jaar door op hun plaats blijven. Afhankelijk van de omstandigheden op de locatie verdraagt de resistente mispel gemakkelijk temperaturen tot min 20 graden Celsius of zelfs tot min 28 graden Celsius op speciaal beschermde locaties.
Enkele uitzonderingen met extra winterbescherming
Hoewel volwassen mispels over het algemeen winterhard zijn, moet u in sommige gevallen vertrouwen op extra winterbescherming. Dit geldt met name voor:
- vers geplante en jonge planten in de eerste drie jaar van het bestaan
- evenals voor pot- en potplanten.
Bescherming van jonge planten
Zaailingen en jonge planten hebben nog niet voldoende zelfbescherming en moeten extra worden beschermd. De mispel ontwikkelt pas vanaf de leeftijd van ongeveer drie jaar voldoende vorstbescherming. Tot die tijd moet u aanvullende beschermende maatregelen nemen om de mispel niet te beschadigen terwijl deze blijft groeien.
Omring in de herfst de mispel met een beschermende mulchbedekking van schorsmulch, bladeren, compost of soortgelijke natuurlijke tuindelen. Dit zorgt niet alleen voor voldoende vorstbescherming, maar handhaaft ook de vochtbalans van de aarde en geeft continu veel natuurlijke voedingsstoffen af aan de bodem.
Bescherm potplanten tegen vorst
Als u uw mispel in potten of kuipen hebt gekweekt, moet u ze extra winterbescherming geven. De relatief kleine hoeveelheid grond kan gemakkelijker bevriezen en de wortels beschadigen. Zet de pot op een isolerende basis van hout of polystyreen en wikkel hem in met een tuinvlies of jutezak. Als alternatief kunt u de potplant tijdig rechtstreeks in de volle grond planten.
De vruchten hebben vorst nodig om te rijpen
De vruchten van mispel zijn afhankelijk van vorst om hun rijpheid en unieke smaak te behouden. Zonder een ijzige periode blijven deze hard en oneetbaar. De ijzige temperaturen daarentegen veroorzaken een afname van de tannines in het fruit en maken de kleine vruchten zacht en eetbaar.