De natuurlijke kelder – wat is het?

Natuurlijke kelder

Een natuurlijke kelder – Niet iedereen kan zich er iets onder voorstellen. Is het gewoon een gat in de grond? Zijn er geen grote structurele maatregelen nodig? En wat is er precies voordelig aan zo’n kelder? Lees hier alles wat u moet weten over het onderwerp.

Wat is een natuurlijke kelder?

Een natuurlijke kelder is eigenlijk een gat in de aarde. Aan de ene kant kan dit een kelder zijn die niet direct verbonden is met een huis, maar via een aparte deur van het huis naar de grond leidt. Aan de andere kant kan het huis ook over zo’n natuurlijke kelder zijn gebouwd. Meestal is het een rotsgrot.





Verschillende vormen

Hoewel de natuurlijke kelder weg van het huis meestal wordt aangeduid als een aardkelder, behoort het nog steeds in principe tot de natuurlijke kelders. Deze kunnen daarentegen verder worden onderscheiden, waarbij het beoogde gebruik afhankelijk is van de grootte en temperatuur in de kelder. Zo worden natuurlijke kelders onder een huis meestal gebruikt als bijkeuken:

  • Groente- en fruitkelder
  • Wijnkelder
  • IJskelder

Groente- en fruitkelder

In een natuurlijke kelder die geschikt is voor het bewaren van groenten en fruit, moet een relatieve luchtvochtigheid van 80 tot 95 procent de overhand hebben. Ook is het erg koel in een natuurlijke kelder, wat positief bijdraagt aan de langere bewaartijd. Graan en rijst daarentegen kunnen alleen slecht of helemaal niet in een dergelijke kelder worden bewaard, omdat zowel graan als rijst zo droog mogelijk moeten worden bewaard om een lange houdbaarheid te hebben – dit is over het algemeen niet mogelijk met een aarde of natuurlijke kelder.

Lees ook:   Hoe vloerverwarming onder kurk uitvoeren in passiefhuis?

Wijnkelder

Om wijn optimaal te kunnen bewaren is een relatieve luchtvochtigheid van 60 tot 70 procent nodig – dus het mag niet te vochtig zijn. Bovenal is het belangrijk dat de wijn langer donker en koel bewaard kan worden. Ventilatie daarentegen is niet zo relevant als bij het bewaren van voedsel.

IJskelder

De ijskelder is nu een overblijfsel uit het verleden of wordt slechts zelden als zodanig gebruikt: de ijskelder wordt in de winter gebruikt om sneeuw en ijs op te slaan om het hele jaar door te worden gebruikt om eten en drinken te koelen.

Voor- en nadelen van een natuurlijke kelder

Of een huis profiteert van een natuurlijke kelder of niet, hangt vaak af van de smaak van de eigenaar. Een natuurlijke kelder heeft een natuurlijke vloer, bijvoorbeeld gemaakt van klei of aarde. Dit is ook de reden waarom een natuurlijke kelder bijzonder koel is (koud van de grond). Als er al een natuurlijke kelder in een oud gebouw is, zult u meestal geen problemen ondervinden. Het nieuwe gebouw met een natuurlijke kelder wordt echter afgeraden. Terwijl natuurlijke kelders vroeger heel gewoon waren en vaak de enige manier waren om voedsel goed te koelen, is dit tegenwoordig niet meer nodig en wegen de nadelen op tegen de nadelen:

  • niet geschikt voor het opslaan van objecten of documenten
  • als de kelder niet goed werkt, kan schimmel snel groeien
  • er kan geen luchtuitwisseling naar boven plaatsvinden, waardoor het vocht in de kelder condenseert en van het plafond druipt

Lees ook:   Hoe vlekken op aluminiumramen behandelen?