De oogsttijd van mispel

Mispel oogsttijd
Mispel wordt geoogst in november en december.

De kleine bruine vruchten van mispel kunnen zowel dienen als rauw zoet fruit, als voor de productie van verschillende gerechten. Maar alleen als ze rijp zijn, zijn ze zacht en eetbaar. Daarbij is vooral één ding belangrijk: een vorstperiode die in ieder geval kort duurt.

De vruchten van mispel

De vruchten van mispel zijn op het eerste gezicht nogal onopvallend. Visueel lijken ze op kleine peren of kweeperen, maar verschillen ze van hen in hun veel kleinere formaat. Ook qua kleur zijn de kleine mispels met hun bruine en licht vervilte huid niet bijzonder aantrekkelijk.





Maar schijn bedriegt. Want binnenin hebben de mispels niet alleen veel vitamines en sporenelementen, maar ook een unieke smaak als ze rijp zijn.

Mispel heeft vorst nodig om te rijpen

De mispels zijn hard rond onvolwassen toestand en smaken alleen voorwaardelijk eetbaar. Dit komt vooral door de hoge hoeveelheid tannines die erin zitten. Deze maken de vruchten bitter en smakeloos. De kleine vruchten krijgen pas hun volle smaak na een periode van vorst. De koude temperaturen breken de samentrekkende tannines af. Daarna worden de vruchten zacht en zacht en krijgen ze hun bijzonder nootachtige, lichtzoete en zure smaak.

De oogsttijd van mispel

Een exacte oogsttijd kan dus maar in beperkte mate worden bepaald. Dit is echter meestal tussen de maanden van begin november tot half december. Voor sommige rassen en vroege vorst kan het oogstseizoen al in september of oktober beginnen.

Lees ook:   warmtepomp installateur in Heusden-Zolder

Rijp fruit herkennen

Je kunt de mate van rijpheid van de vruchten herkennen aan de volgende kenmerken:

  • de vruchten zijn roestbruin tot bruin van kleur
  • en hebben een licht behaard, vervilt oppervlak.
  • Qua smaak zijn ze licht nootachtig en scherp, met een zoetzure geur.

Snel verwerken na de oogst

De geoogste vruchten zijn slechts een paar dagen duurzaam en eetbaar, zelfs in de koelkast. Vanwege de beperkte houdbaarheid moet je ze daarom zo snel mogelijk consumeren. Als alternatief kunt u de vruchten ook verwerken om jam, gelei, compote, puree, sappen, likeuren of iets dergelijks te maken.

Laat ijskoude vruchten rijpen

Als er bijzonder milde en vorstvrije winters heersen, kunnen de mispels ook in onrijpe toestand worden geoogst. Leg ze dan gewoon een paar dagen in de vriezer. Dit werkt als een kunstmatige vorstperiode en zorgt ervoor dat de onrijpe vrucht verder kan rijpen.