De optimale uitlijning van een fotovoltaïsch zonnesysteem

De oriëntatie van een zonnestelsel is van grote invloed op de opbrengst ervan. Het bepaalt hoe rendabel het werkt en of een investering loont.

Voorbeeld: Als een op het zuiden gericht fotovoltaïsch systeem 4.000 kilowattuur haalt, is dat nog steeds ongeveer 3.600 kilowattuur als het op het westen of oosten is gericht. Een noordelijke oriëntatie daarentegen zou slechts ongeveer de helft van de productie opleveren en dus niet rendabel zijn.



Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.



Grafische aanbiedingen

Wat is de optimale oriëntatie van een fotovoltaïsch zonnesysteem?

In principe is een oriëntatie van uw zonnesysteem 0 graden naar het zuiden de beste optie, omdat die het langst aan de zonnestralen wordt blootgesteld. Zo produceert het de meeste energie. Moderne systemen leveren echter nog steeds zeer goede opbrengsten met afwijkingen tot 30 procent in oostelijke of westelijke richting.

De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Hij staat altijd op de zuidelijke helft van de hemeltent.

Dat betekent:

  • Zonnemodules die naar het oosten zijn gericht halen ’s ochtends de grootste opbrengst.
  • Zonnemodules die naar het westen gericht zijn, halen ’s avonds de grootste opbrengst.
  • Zonnemodules op het zuiden leveren ’s middags de grootste opbrengst op en produceren de hele dag energie.

Is een exacte zuidelijke oriëntatie altijd de beste oplossing?

Nee, ook PV-systemen met een afwijking tot 30 procent naar het westen of oosten kunnen nog steeds zeer goede opbrengsten behalen. In principe zijn alle daken met een zuidwestelijke tot zuidoostelijke oriëntatie geschikt voor zonnepanelen.

Er is nog een punt dat u zeker in overweging moet nemen: Schaduw. Bomen, heggen en andere gebouwen kunnen een schaduw werpen op het fotovoltaïsche systeem, waardoor het rendement ervan sterk afneemt. Maar ook de onderdelen van een dak, zoals schoorstenen of uitbouwen, kunnen een schaduw creëren en een opbrengstverlagend effect hebben.

In dit geval kan een licht westelijke of oostelijke oriëntatie zinvoller zijn.

Als uw dak ’s ochtends bijvoorbeeld in de schaduw ligt van een berg op het zuiden, kan een oostelijke of westelijke oriëntatie het probleem verlichten. Het dak krijgt dan meer zonlicht en produceert meer elektriciteit.

In geval van twijfel is een niet 100% nauwkeurige zuidelijke oriëntatie beter, d.w.z. een nauwkeurige maar gearceerde. Uw systeem zal dan nog steeds goede resultaten opleveren in de westelijke of oostelijke oriëntatie.

Fotovoltaïsche systemen met een afwijkende oriëntatie van 30% naar het oosten of westen zijn nog steeds rendabel. De westelijke richting heeft lichte voordelen, aangezien deze een iets betere opbrengst oplevert. En ook een systeem op het noorden kan onder bepaalde omstandigheden zinvol zijn – vooral als aanvulling of als er geen alternatieven zijn.

Volledige teruglevering of hoog eigenverbruik?

Een ander belangrijk punt: een strikte zuidelijke oriëntatie wordt aanbevolen als de volledige teruglevering (de opgewekte elektriciteit wordt volledig aan het openbare net geleverd) van de met zonne-energie geproduceerde elektriciteit prioriteit heeft.

Lees ook:   Bulex warmtepomp installateur

Als u echter streeft naar een hoog eigenverbruik, moet u letten op het tijdstip van de dag waarop het elektriciteitsverbruik piekt en of uw systeem daarop is afgestemd.

Als u ’s ochtends veel elektriciteit verbruikt, kan het voordelig zijn uw zonnesysteem op het oosten te richten. Verbruikt u daarentegen ’s avonds de meeste energie, dan is een westelijke oriëntatie de betere optie.

In gewone taal betekent dit: als de opbrengst van zelfconsumptie bijzonder belangrijk is, is een zuidelijke oriëntatie misschien niet de beste optie – oost en west kunnen hier de betere alternatieven zijn.

Correlatie tussen dakoriëntatie en dakhelling

Op voorwaarde dat er geen beschaduwing van het systeem te verwachten is, kunt u uitgaan van de volgende opbrengsten. Deze hangen niet alleen af van de oriëntatie, maar ook van de helling van uw dak. Op voorwaarde dat u na de bouw niets aan de oriëntatie van het dak kunt veranderen, kan de hellingshoek worden geoptimaliseerd – vooral bij platte daken met extra verhoging.

In principe geldt: hoe vlakker het dak, hoe kleiner de opbrengstverschillen tussen de uitlijningen.

Fotovoltaïsche kantelhoektafel

Fotovoltaïsche kantelhoektafel

Hoe wordt de optimale oriëntatie van het fotovoltaïsche systeem bepaald?

Er zijn vele mogelijkheden om de oriëntatie van uw systeem te bepalen:

Kompas: Als je een kompas bij de hand hebt, is de bepaling relatief snel. Inmiddels zijn er ook talloze kompas-apps die werken als een analoog kompas. Aangezien bijna iedereen een mobiel apparaat heeft, is deze optie waarschijnlijk ook de gemakkelijkste.

Google Earth: Bepaal de oriëntatie van uw dak aan de hand van beelden. Bovendien kan op deze manier elke arcering worden herkend.

Lees ook:   Drogers – Dit zijn de verschillen tussen de verschillende soorten

Bouwplan: Op de meeste bouwtekeningen staat een windroos. Met behulp van een stelvierkant kunt u dan de exacte oriëntatie van het dak bepalen.