De overwintering van klimmende aardbeien – Hoe het te doen

Aardbeien beklimmen in winterslaap
Aardbeien moeten in de winter worden bedekt.

Naast vele andere aardbeienrassen wordt de klimbei steeds populairder als klimplant. Het gedijt op zowel latwerk als klimtorens en siert tuinen, balkons en terrassen. Een groot voordeel dat de plant met zich meebrengt: klimaardbeien kunnen staand comfortabel worden verzorgd en geoogst. Zelfs tijdens het koude seizoen is de plant ongecompliceerd:

Aardbeien overwinteren: een checklist

Om de koude winter goed voorbereid door te komen met de klimmende aardbei, moet je de volgende checklist volgen voor een succesvolle overwintering aan het begin van het koude seizoen. Want hierdoor komt je plant punt voor punt ongeschonden de winter door, zodat je je kunt verheugen op een tweede seizoen met je klimaardbei.



  • Punt 1: Na het oogsten van alle aardbeien, moet je alle verwelkte ranken onmiddellijk na het verzamelen afsnijden. De hartknoppen, die nodig zijn voor een nieuwe ontluiking, moeten echter onaangeroerd en op de plant blijven.



  • Punt 2: Als je klimaardbei in een pot staat, plaats de plantenbak dan tegen een huismuur zodat de klimmende aardbei beschermd is tegen de wind. Bovendien moet het op polystyreenplaten of hout worden geplaatst voor een goede isolatie.
  • Punt 3: Als extra bescherming tegen kou wikkel je de plantenbak in met noppenfolie of een tuinvlies. U kunt de ranken van de plant en het bevestigingsmateriaal loslaten.
  • Punt 4: Het substraat moet worden bedekt met stro, bladeren of hooi als onderdeel van een goede vochtbescherming. Als u dit punt niet zo goed kunt garanderen als de vorige, kunt u de klimmende aardbei ook naar een vorstvrije kamer dragen.
Lees ook:   Herfstklus: hoe het ideale brandhout selecteren en opslaan?

Trouwens: Als je in november de allerlaatste bloeistanden van de plant uitbreekt en alle ranken afknipt, gaat de plant sterker de winter in en ook sterker in de volgende bloeiperiode.

Goed overwinteren van aardbeien: Do’s en Dont’s in de winter

In de loop van de winter worden veel klimaardbeien bedreigd door droogte door heldere vorst. Daarom moet u de planten op vorstvrije dagen water geven, op voorwaarde dat er geen sneeuwval is tijdens strenge vorstfasen. Vooral aardbeien, die in potten of kuipen worden gekweekt, moeten zelfs tijdens de winterperiode regelmatig water geven om te voorkomen dat de kluiten uitdrogen.

In het volgende voorjaar is het voldoende om alleen de gedroogde bladeren van de aardbeiplant af te snijden. Na de eerste bloei vormt de klimplant dan weer nieuwe ranken.