De Passiflora als kamerplant houden

Passiebloem Kamerplant
Passiebloem is eigenlijk geen kamerplant.

De Passiflora staat bekend om zijn lange scheuten, die een krachtige indruk maken in de tuin op een latwerk of op het balkon. Wie had gedacht dat er onder de verschillende soorten ook variëteiten zijn die geschikt zijn voor binnenkweek? In dit artikel worden geschikte variëteiten uitgelegd en geeft tips voor de juiste verzorging van passiebloem in huis.

Geschikte types voor kamercultuur

Niet alle passiebloemen zijn hetzelfde. Er zijn ongeveer 530 verschillende soorten exotische planten, die variëren zowel in bloemkleur als in groeikenmerken. Omdat de plant uit tropische of subtropische klimaten komt, houdt hij van warme locaties. Hoewel Passiflora zich inmiddels ook heeft aangepast aan het Europese klimaat, gedijen sommige soorten alleen in verwarmde kassen. Deze variëteiten zijn ongeschikt voor binnenkweek, vooral omdat ze tot 6 m hoog kunnen worden. Gelukkig kun je ook kleine variëteiten krijgen in kwekerijen. Hieronder volgt een selectie:





Kleine variëteit van Passiflora

  • Blauwe passiebloem (P. caerulea): blauw-witte bloem, zeer gemakkelijk te verzorgen
  • Citroen passiebloem (P. citrina): gele bloei, regelmatige bemesting en water geven noodzakelijk
  • Passiebloem (P. vitifolia): felrode bloem, heeft veel licht en water nodig
  • Gouden passiebloem (P. aurantia): oranje bloem, noodzakelijkerwijs plant in voedingsarm substraat

Tips &Trucs

Zelfs kleine variëteiten zijn afhankelijk van een latwerk in huis. Ronde bogen worden aanbevolen, die zeer ruimtebesparend in de emmer kunnen worden ondergebracht.

Tips voor de zorg

Het beste is om je passiebloem tegen een raam te plaatsen om voldoende helderheid te garanderen. De frequentie van water geven en bemesten is afhankelijk van de variëteit die u kiest. Als bemesting nodig is, is het het beste om vloeibare meststof te gebruiken voor bloeiende planten. Let op een stikstofarm middel, omdat het sporenelement de groei van een plant sterk bevordert, wat nogal negatief is voor de binnenkweek. Daarnaast zijn de gebruikelijke zorgmaatregelen zoals regelmatig verpotten en continue ongediertebestrijding vereist.