De regenton aansluiten – alles wat u moet weten

Regenton aansluiten

Om de regenton zijn functie te laten vervullen, is een aansluiting nodig. Wanneer doe-het-zelvers nadenken over de uitvoering, is de eerste vraag of de aansluiting op de goot moet plaatsvinden of dat een verbinding van de regentonnen met elkaar nodig is. Hieronder lees je meer over de verschillende methodes.

Sluit de regenton aan op de goot

De aansluiting van de regenton op de goot is noodzakelijk zodat deze het regenwater van het dak kan opvangen. Tuineigenaren hebben de keuze tussen een directe aansluiting of de aansluiting met een speciale reversbuis.





Directe verbinding

Directe verbinding is een eenvoudige methode. Ook voor onervaren hobbytuiniers is de aansluiting van de regenton geen probleem.

Voorbereiding

Kies in de loop van de voorbereiding de juiste plek op de regenpijp. Koop een downpipe-filter en markeer de gewenste locatie.

Spudding

Boor vervolgens een gat op de eerder gemarkeerde locatie. Zorg ervoor dat het gat de juiste maat heeft zodat de regenpijp dan strak zit.

Filters gebruiken

Plaats nu het filter dat het regenwater rechtstreeks in de regenton leidt.

Aansluiting met clip-on buis

Het aansluiten van de regenton met een aansluitleiding is wat lastiger. Hiervoor kun je de regenton door de hele tuin opzetten. Een directe locatie bij de regenpijp is niet nodig.

Gaten snijden

Snijd eerst ook het gewenste gat in de downpipe. Sluit nu de aansluitleiding aan.

Het leggen van de slang

Leg vervolgens een slang van de regenpijp naar de regenton. Bevestig hem minimaal 15 centimeter onder de bovenrand zodat de regenton niet overloopt.

Lees ook:   Waar komen de uitbloeiingen in de kelder vandaan?

Regentonnen aansluiten

Als één regenton niet genoeg is om regenwater op te vangen, kunt u een groot waterreservoir met meerdere regentonnen creëren. De afzonderlijke vaten zijn met elkaar verbonden door middel van verbindingsslangen. In principe heb je twee opties voor de serieschakeling van de regentonnen:

  • Bovenste aansluiting
  • Onderstaande verbinding

Bovenste aansluiting

Kies je voor een aansluiting in het bovenste gedeelte, dan loopt de eerste regenton vol voordat het water de tweede bereikt. De constructie is winterbestendig. De slang wordt niet continu gevuld met water, dus er is geen risico op vorstschade.

Onderstaande verbinding

Als de regentonnen op de bodem van elkaar liggen, krijg je in alle regentonnen hetzelfde waterpeil. Hierdoor kunt u comfortabel pompen. Het is op geen enkel moment nodig om de pomp opnieuw op te hangen.