De steenpeer heeft bruine vlekken? Hoe te reageren!

Rock peer bruine vlekken
Bruine vlekken zijn vaak een teken van schimmelaantasting.

De bladeren van je steenpeer krijgen ineens bruine vlekken? Dan kan de boom zijn aangevallen door een schimmel. Hier leer je hoe je dit kunt herkennen en welke maatregelen je neemt om ervoor te zorgen dat de plant snel weer goed is.

Bruine vlekken duiden op schimmelplagen

Net als bij veel andere planten duiden de bruine vlekken op de aantasting van een bepaalde schimmel. Schimmels vallen planten aan en leven als parasieten van hen. De bruine vlekken geven aan dat delen van het weefsel van de plant langzaam afsterven. Als u niet reageert op dergelijke ziekten en de juiste maatregelen neemt, zal de schimmel de hele plant stuk voor stuk aanvallen. Dit kan ertoe leiden dat ze sterft. Totdat dat gebeurt, heb je echter tijd om te reageren.





Sommige variëteiten van de steenpeer reageren op een schimmelcultuur genaamd Gymnosporangium sabinae. Onder tuinders staat dit bekend als perenrooster. Echte meeldauw kan ook de steenpeer infecteren. Terwijl sommige schimmelziekten de plant slechts oppervlakkig aanvallen, maar er niet gevaarlijk voor kunnen zijn, zijn andere gevaarlijker. Als je al veel bladeren met bruine vlekken op je steenpeer ontdekt, is dit een alaram-signaal. Daar moet je zeker op reageren.

Hoe de schimmel te bestrijden

Als je merkt dat je steenpeer besmet is, moet je een gerichte snede maken. Verwijder alle bladeren en twijgen die besmet zijn. Je moet in deze context ook dode takken van de boom verwijderen. Voer dus een gerichte snoei uit van de boom die is aangevallen door de schimmel.

Lees ook:   Hoe hoog mag levende haag zijn in de voortuin naast perceelsgrens?

Wat je doet met de verwijderde bladeren en takken

  • Professioneel branden
  • Doe in een gesloten organische afvalzak en laat deze ophalen

Zorg daarnaast voor een betere ventilatie van de kroon. Dan wordt er minder vocht geproduceerd, wat de groei van de schimmelcultuur verder bevordert. Om dit te doen, knip takken van de boomtop van de rotspeer terug. Je kunt de plant ook besproeien om preventieve maatregelen te nemen tegen een plaag. Voor dit doel worden geschikte fungiciden gebruikt. Leg de verwijderde bladeren en takjes niet op de compost. Anders zou de schimmel zich daar ongehinderd blijven verspreiden.