De steenpeer heeft rode bladeren? Hoe te reageren!

Felsenbirne-Rote-Blaetter
Rode bladeren duiden op een schimmel.

Als er rode vlekken op de bladeren van de steenpeer zitten, duidt dit meestal op een besmetting met een schimmelziekte. Hier kun je achterhalen welke paddenstoel erachter zit en hoe je het beste kunt reageren. Dan kun je je boom snel weer gezond maken.

Deze oorzaak gaat schuil achter de kleuring

De vlekken op de bladeren van je steenpeer zijn niet bruin, maar rood? Dan is in de regel het perenrooster de boosdoener. In dit geval is het een roestschimmelcultuur die verschillende perenbomen kan aanvallen. Niet alle variëteiten van de steenpeer zijn even gevoelig voor deze ziekteverwekker. Als je echter al rode vlekken op de bladeren ziet, moet je verwachten dat de plaag al aanwezig is.





Controleer dan de hele plant. In de regel valt een schimmel ze stuk voor stuk aan. Als je redelijk snel reageert, moet je je realiseren dat de schimmel zich nog niet naar alle gebieden heeft gewerkt. Dit geeft u de mogelijkheid om de ziektebesmetting te bestrijden door gericht te snijden. Ze elimineren eenvoudig de schimmel zodat deze zich niet langer een weg kan banen op de takken van de plant.

U kunt deze maatregelen nemen

  1. Bomen kappen en aangetaste takken verwijderen
  2. Verbranding of gesloten verwijdering van de gescheiden bladeren en twijgen
  3. Behandeling met fungiciden (zoals myclobutanil)

Het is belangrijk dat je op een paar dingen let bij het snoeien van de plant. Ten eerste moet u aangetaste takken volledig verwijderen. Ten tweede mag je ze niet weggooien op de compost in de tuin. Van daaruit zou de schimmel zich verder kunnen verspreiden. Als je vervolgens planten bemest met de compost, heb je deze snel verspreid over de tuin. Verbrand daarom de verwijderde bladeren en twijgen of stop ze in gesloten biologische vuilniszakken en laat ze verzamelen.

Lees ook:   Ontkalking Tefal stoomstrijkstation – zo werkt schoonmaken

Een snede van de boomtop kan ook wonderen doen. Normaal gesproken moet je ze niet terugsnoeien bij de steenpeer. Als u echter tegen een schimmelziekte vecht, kan dit nuttig zijn. Door een deel van de takken te verwijderen, zorg je ervoor dat de kroon van de boom beter belucht wordt. Vocht, dat anders de groei van de schimmelcultuur bevordert, droogt dan sneller.