De stortbak schoonmaken – Hoe de container schoon te maken

Reiniging van de stortbak

Onder normale omstandigheden is het zelden nodig om een stortbak schoon te maken. Met geschikte filters in de inlaat is deze procedure slechts één keer in de tien jaar of zelfs minder vaak nodig. Als het water echter om een specifieke reden verontreinigd is, moet u niet aarzelen met de maatregel om verdere problemen te voorkomen.

Het reinigen van de stortbak – Onder bepaalde omstandigheden meer kwaad dan goed

Er zijn tal van redenen die het noodzakelijk maken om een stortbak onmiddellijk schoon te maken. Als het een merkbaar slechte of vieze geur ontwikkelt, duidt dit op besmetting met organische stoffen, die u absoluut moet verwijderen. De afbraakproducten veroorzaken permanente verontreiniging, wat de gezondheid in gevaar brengt telkens wanneer het water wordt gebruikt via secundaire transmissie.





Er is echter geen reden tot bezorgdheid als sedimenten op de bodem van de stortbak bezinken. Integendeel, deze hebben zelfs een positief effect omdat ze na verloop van tijd een natuurlijke laag vormen met een fijn poreus oppervlak dat fungeert als een microfilter. De bouw ervan duurt minstens enkele maanden, daarom mag het alleen om een specifieke reden worden verwijderd.

Procedure voor het reinigen van een stortbak

U kunt een stortbak gemakkelijk zelf schoonmaken als u enkele regels en veiligheidsmaatregelen volgt. Het werkt volgens een vast schema:

  • Blokkeer de instroom en aanvulling.
  • Pomp het water tot een resthoogte van 30 cm tot 35 cm (zonder sedimenten).
  • Laat de stortbak minstens 90 minuten goed ventileren.
  • Controleer het zuurstofgehalte. Onder normale omstandigheden is de “kaarstest” voldoende, waarbij je bijvoorbeeld een theelichtje in de holte laat zakken. Het mag niet flikkeren of uitgaan. Als u een sterke geur van vergistergassen waarneemt, is deze methode ongeschikt omdat zich brandbare gassen kunnen hebben gevormd. Hier heb je een speciaal meetapparaat nodig voor potentieel explosieve omgevingen.
  • Zorg ervoor dat het deksel niet onbedoeld kan slaan. Beveilig jezelf desnoods met een touw en een klimharnas.
  • Klim in de holte en roer het sediment met een spade of schop.
  • Pomp het water-slibmengsel stap voor stap weg met een vuilwaterpomp.
  • Vervang bestaande filters en spoelschermen.
  • Optioneel: Spuit de wanden in met een hogedrukreiniger om vuil te verwijderen en pomp vervolgens de vloeistof eruit.
Lees ook:   Hoe eiken trap behandelen?

Om veiligheidsredenen moet u een stortbak nooit alleen schoonmaken en altijd een persoon buiten de container hebben die snel kan ingrijpen in geval van nood.

Wanneer en hoe vaak is het nodig om de stortbak schoon te maken?

Als er geen concrete redenen zijn, zoals een zware indringing van vuil of een slechte geur, is de vuistregel dat u een stortbak moet reinigen als de sedimentlaag een hoogte van 10 cm overschrijdt. Onder normale omstandigheden is dit na ongeveer tien jaar het geval.

Watervervuiling minimaliseren

Het meeste vuil spoelt het water uit regengoten en loopt weg in de stortbak. Zorg ervoor dat je ze regelmatig schoonmaakt en dat er geen bladeren in kunnen verzamelen.