De tennisbal in de droger leggen – wat zit erachter?

Tennisbaldroger

Over het algemeen is de aanbeveling om geen textiel en objecten gemaakt van synthetische vezels in de droger te doen. De grote uitzondering op de regel is de tennisbal, die veel mensen als hulpmiddel gebruiken. Daar zit een bijzondere omstandigheid achter.

Problemen met uitdrogen en soortgelijke vullingen

In veel gevallen kan textiel met een vulling gemakkelijk in de wasmachine worden gewassen en vervolgens in de wasdroger worden gedaan. Het probleem komt echter regelmatig voor dat de vulling aan elkaar plakt en niet meer gelijkmatig binnenin verdeeld is. Dit heeft onder andere invloed op het volgende:



  • Kussen
  • Dekens en slaapzakken
  • Jassen



Een hoogwaardige vulling is vaak echt dons, wat niet alleen een natuurlijke stof is, maar ook uitstekende eigenschappen heeft op het gebied van thermische isolatie, gewicht en haptiek. Als ze echter bij elkaar blijven, dienen ze niet langer hun doel – in het ergste geval wordt het object onherroepelijk geruïneerd.

Tennisballen in de droger als hulpmiddel

Om dit effect betrouwbaar uit te sluiten, plaatst u eenvoudig verschillende tennisballen in de wasmachine en droger. Deze eenvoudige procedure is voldoende om te voorkomen dat de vulling blijft plakken. Hoeveel tennisballen je nodig hebt, hangt af van de grootte van het object – voor jassen zijn drie of vier ballen meestal voldoende, maar voor dekens en slaapzakken moet je er minstens zes gebruiken. De regel is: Hoewel veel in dit geval niet per se veel helpt (in de zin van meer) – te veel ballen kunnen in ieder geval geen kwaad.

Lees ook:   Betsaat er een sierplaat waarmee spotjes in te grote gaten kunnen gezet worden?

Hoe werken tennisballen in de droger?

Wat op het eerste gezicht een beetje absurd lijkt, wordt al snel duidelijk als je de verklaring kent. Tennisballen zijn zacht maar relatief zwaar. Wanneer de trommel draait tijdens het wassen of drogen, raken ze de vulling naar beneden en verdelen deze mechanisch zodat de veren van elkaar loskomen. Als gevolg hiervan maken ze het dons los dat door het water is verbonden om een klomp van elkaar te vormen en de vulling permanent los te maken. Het gevolg is dat de veren niet strak aan elkaar hechten en van alle kanten gelijkmatig drogen.

Alternatieven voor de tennisbal in de droger

Tennisballen hebben gewoon bijna perfecte eigenschappen voor deze toepassing: ze zijn voldoende zwaar, bewegen veel en kunnen het wasgoed niet beschadigen. Na een paar wasbeurten en drogers verliezen ze echter enkele van hun positieve eigenschappen, daarom moet je ze regelmatig vervangen. In principe kun je alle kleine, zachte, maar zware voorwerpen gebruiken zoals je wilt, zolang ze maar geschikt zijn voor wasmachine en droger.