In veel wasruimtes bevindt zich de zogenaamde kelderafvoer. Hiermee wordt het afvalwater van de omliggende sanitaire voorzieningen zoals wasmachines of spoelbakken opgevangen. De daaropvolgende ontlading vindt plaats via de sluis. De kelderafvoer is echter vaak een zwak punt, zodat het afvalwater zich weer kan ophopen. Om vervelende waterschade te voorkomen, kunt u een terugstroomklep gebruiken. Hieronder leert u meer over de terugstroomklep voor de kelderafvoer.
Het belang van de terugstroomklep
Om de leefruimte te vergroten, zetten steeds meer huis- en appartementseigenaren wasmachines en Co. op in de kelder. Als er stilstaand water in de kelder is, kan dit ernstige schade veroorzaken. De openbare riolering kan niet altijd grote hoeveelheden water afvoeren. Dan komt het onvermijdelijk tot een achterstand in de kelder. Als uw kelderinlaat een terugstroomklep heeft, bent u beschermd tegen dergelijke waterschade. Als een terugstroomklep nog niet is geïnstalleerd, kunt u deze later integreren.
Hoe de terugstroomklep werkt
De bediening van de terugstroomklep is relatief eenvoudig. De kelderafvoer bevat een mechanisme dat het afvalwater snel in het riool loost. Het handmatig afsluiten van de klep is noodzakelijk als onverwachte hoeveelheden water een weg terug vinden. U kunt de noodbout met de hand sluiten, zodat bescherming wordt geboden in afwezigheid of tijdens zware stormen.
Dit is een backflow sluiting
Er zijn verschillende opties voor een terugstroomklep. De eenvoudigste variant is de kelderinlaat met geïntegreerde terugstroomklep. In de handel zijn er speciaal ontworpen flappen voor retrofitting. Deze kunnen in hoogte worden versteld, zodat de producten zich optimaal aanpassen aan de respectieve structurele omstandigheden.
Voordelen van retrofitting
Er zijn verschillende redenen voor de daaropvolgende installatie van een terugstroomklep voor de kelderafvoer. Van het volgende moet u nadenken over retrofitting:
- eenvoudige en snelle installatie
- eenvoudig onderhoud en reiniging
- uitgebreide bescherming tegen waterschade
- verschillende maten beschikbaar
- voorkomt ratten in de rioolbuis
- bestand tegen koud, warm water en alkaliën
Welke terugstroomklep is geschikt voor de stookruimte?
Daarnaast zijn er speciale terugstroomkleppen die geschikt zijn voor de stookruimte. Deze zijn gericht op het beschermen van het rioolstelsel als er olie lekt. Het is ook mogelijk om de stookruimte achteraf uit te rusten met een terugstroomklep. Als er olie in de afvoer komt, blokkeert een vlotter het persen van afvalwater. Olie komt niet in het riool en je kunt het vervuilde water handmatig verwijderen.