De verhouding gips en water – bepalend voor de verwerking

Gips-water verhouding

Wanneer gips wordt gemengd, treedt een chemische reactie op, waardoor het gips op gang komt. Deze reactie kan echter alleen tot het perfecte resultaat leiden als u gips en water in de ideale verhouding mengt. Hieronder leer je meer over de combinatie van gips en water.

Vuistregel voor het mengen van gips

Bij het mengen van gips zijn er twee probleemgevallen: of het gips hardt te snel uit of de pleister droogt niet. Om het optimale mengsel van gips te verkrijgen, moet u de instructies van de fabrikant volgen. De verpakking bevat informatie over de juiste mengverhouding. Vanwege de verscheidenheid aan variëteiten en typen, moet u afzien van het schatten en mengen op gevoel. Als er, tegen de verwachtingen in, geen informatie is over de verhouding gips en water, roer dan drie tot vier delen gips tot één deel water. Begin met kleine hoeveelheden, zodat u tijdens het trial-and-error-proces geen gipsmassa’s hoeft weg te gooien.





Tips voor mixen

Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt bij het mengen van gips, moet u verschillende tips volgen. Roer eerst het gips in het water en niet andersom. Voeg eerst het water toe aan de container en meng er vervolgens het gips door. Zo spaarzaam mogelijk roeren wordt aanbevolen om de insteltijd niet negatief te beïnvloeden. Meng altijd alleen de hoeveelheden die je daarna comfortabel kunt verwerken.

Verlengende zetting van gips

Voor professionele verwerking willen veel doe-het-zelvers de insteltijd van de pleister verlengen. Het veranderen van de verhouding water en gips is de verkeerde manier. Integendeel, andere methoden hebben de voorkeur om meer tijd voor verwerking te kopen. De volgende tips helpen je:

  • Gebruik huismiddeltjes zoals afwasmiddel, azijn of wijn
  • Reinig materiaal effectief
  • Roer niet, maar laat het overspoelen
Lees ook:   warmtepomp installateur in Drogenbos