De vruchten van mispel

Mispel fruit
Jam kan worden gekookt van de mispelvrucht.

De mispel draagt kleine bruine vruchten in de herfst en winter, de mispels. Deze rijpen pas na het begin van een eerste vorst om eetbaar fruit te proeven. Correct gebruikt, kunnen de kleine vruchten op verschillende manieren worden gebruikt en verwerkt.

De vruchten van mispel

De vruchten van de mispel, de mispels, worden vaak steenappels genoemd. Ze kregen deze naam omdat ze bijzonder hard en oneetbaar zijn voor de rijping. Visueel lijken de mispels op peren of kweeperen. Hun kleine formaat is echter het meest visueel opvallende verschil. De vruchten zijn bruin en bolvormig, de buitenste schil is enigszins vervilt. Bijzonder opvallend zijn de kelkbladen van de bloemen, die nog op de vruchten zitten.





De rijpheid van de vrucht

De oogsttijd van de vruchten is ongeveer tussen november en december. Het bijzondere aan de vruchten is dat ze pas na vorst volledig rijpen. Als er echter milde en vorstloze winters moeten heersen, kunnen ze zelfs na het oogsten blijven rijpen.

Vóór het begin van de eerste vorst zijn de vruchten slechts gedeeltelijk eetbaar van smaak. Het hoge aandeel tannines verdampt door vorst of narijping na het oogsten. Daarna zijn de kleine vruchten eetbaar van smaak.

Rijp fruit is te herkennen aan de volgende kenmerken:

  • ze zijn bijzonder zacht en deegachtig,
  • bijna mus-achtig
  • en hebben een lichtzoete tot zure smaak, die ook als scherp en nootachtig wordt ervaren.

Het gebruik van fruit

De vruchten zijn niet giftig en daarom eetbaar en eetbaar, zelfs als ze rauw zijn. Ze kunnen worden geplukt en gegeten als fruit direct uit de struik tussendoor, maar zijn ook geschikt voor vele andere soorten verwerking. Bijzonder populaire toepassingen zijn de productie van jam en gelei, evenals puree, compote of puree. Het vruchtensap is ook zeer geschikt voor de productie van sappen, likeuren of wijn.

Lees ook:   Geloof het of niet: deze groenten kweken we het liefst

Combinaties met ander fruit

Door hun smaak zijn mispels ook goed te combineren met andere soorten fruit, zoals appels, sloes of rozenbottels. Afhankelijk van de persoonlijke smaak en de toevoeging van verschillende kruiden, worden unieke recepten en creaties gecreëerd.

Roosteren van de zaden

De zaden van de mispel kunnen ook worden geroosterd en tussendoor als snack worden geconsumeerd.

De gezondheidsaspecten van kleine vruchten

De vruchten van mispel zijn rijk aan vitamines en voedingsstoffen en overtuigen daarom door hun gezondheidsbijwaarde. Door hun rijpingsperiode in de herfst en winter zijn ze bijzonder geschikt voor het bestrijden van verkoudheid. Intern ingenomen, wordt hen een spijsverterings- en ontstekingsremmend effect beloofd.

De zaden gebruiken voor vermeerdering

In de vruchten rijpen de zaden of zaden van de mispel. Deze kunnen op hun beurt worden geaccepteerd als zaaien voor vermeerdering.

Beperkte houdbaarheid van vers fruit

Het vers geoogste fruit kan slechts een paar dagen in de koelkast worden bewaard. Vanwege de korte houdbaarheid moet je ze daarom zo snel mogelijk opeten of op verschillende manieren gebruiken.