Deze beveiligingsklassen bestaan voor Windows

Raambeschermingsklassen

Om de weerstand van ramen tegen inbraakpogingen aan te geven, zijn ze onderverdeeld in verschillende beschermingsklassen. Wat u moet weten over deze classificatie en welke normen erop van toepassing zijn, hebben we in dit artikel kort samengevat.

Beschermingsklassen geven veiligheidsfactor voor ramen aan

Ramen zijn een centraal aanvalspunt bij veel inbraakpogingen, daarom is het al van groot belang van de kant van de fabrikant om ze dienovereenkomstig aan te passen. Maar het zijn niet alleen fabrikanten die geïnteresseerd zijn in betere verkoopcijfers – ook nationale en Europese normen in de bouwsector zijn voor dit doel gemaakt.





DIN EN 1627 en DIN EN 356 zijn gezaghebbend

DIN EN 1627 gaat met name in op de manier waarop ramen kunnen worden geclassificeerd met betrekking tot hun inbraakwerendheid. Daar worden weerstandsklassen gedefinieerd, die de weerstandstijd en het mogelijke gereedschap van de inbreker aangeven, zodat de eigenaar van deze ramen kan inschatten welke krachten de structuur kan weerstaan. Naast DIN EN 1637 zijn er nog andere beschermingsklassen voor ramen en deuren. Bovenal moet hier ook DIN EN 356 worden genoemd, omdat het gaat om inbraakwerende beglazing.

Deze beschermingsklassen bestaan

Bij het kiezen van een raam richten de meeste huiseigenaren zich op de weerstandsklasse volgens DIN EN 1627, omdat dit bijzonder bepalend is voor de bescherming en de bijbehorende inbraakwerende beglazing met zich meebrengt. Een raam kan bijvoorbeeld niet de hoogste weerstandsklasse hebben als de juiste beglazing volgens EN 356 niet is inbegrepen. De weerstandsklassen zijn als volgt verdeeld (RC staat in de naam voor “weerstandsklasse”):

  • Weerstandsklasse RC 1 N: Er is geen aparte bescherming tegen inbraakpogingen. Deze ramen zijn alleen geschikt voor gebruik op de bovenverdieping, zolang de occasionele inbreker geen klimhulp heeft.
Lees ook:   warmtepomp installateur in Borsbeek

  • Weerstandsklasse RC 2 N: Maximaal incidentele inbrekers worden afgeschrikt, omdat de weerstandstijd minder dan 3 minuten is en er slechts beperkte beveiliging is tegen schroevendraaiers of tangen. Het glas kan gemakkelijk worden verbrijzeld omdat er geen veiligheidsbeglazing is.
  • Weerstandsklasse RC 2: Het kozijn komt overeen met weerstandsklasse RC 2 N, maar het raam is bovendien voorzien van veiligheidsbeglazing volgens DIN EN 356. De weerstandstijd is slechts ongeveer 3 minuten.
  • Weerstandsklasse RC 3: In het geval van weerstandsklasse RC 3 wordt al aangenomen dat er een “gewone dader” is die meer speciaal gereedschap heeft (koevoet en twee schroevendraaiers). Vensters van deze klasse weerstaan dergelijke aanvallen gedurende ten minste 5 minuten.
  • Weerstandsklasse RC 4: Uit deze beschermingsklasse worden ervaren daders verondersteld. Klasse RC 4 is ook bestand tegen overtreders met zagen, beitels en accuboren gedurende maximaal 10 minuten.
  • Weerstandsklasse RC 5: Hier is een weerstand van maximaal 15 minuten tegen overtreders met zware elektrische apparatuur mogelijk.
  • Weerstandsklasse RC 6: De hoogste weerstandsklasse RC 6 slaagt erin om ervaren overtreders te weerstaan met professionele, krachtige hulpmiddelen gedurende maximaal 20 minuten.