Deze maten zijn beschikbaar voor KG-buizen

KG-Rohr-Sizeen

KG-buizen worden aangeboden in verschillende maten, die worden gedefinieerd door de nominale diameter (DN). Bij het kiezen van de maat is het allereerst belangrijk om rekening te houden met de behoeften van het huis. In dit artikel hebben we de maten van KG-buizen kort samengevat.

Afvalwaterafvoerwerken via KG-leidingen

Rioolbasisbuizen, die in het gewone spraakgebruik meestal worden afgekort als KG-buizen, spelen een elementaire rol bij de afvoer van afvalwater van gebouwen. Ze worden in de grond gestoken om een verbinding te maken tussen het huis en het dichtstbijzijnde rioleringssysteem of rioolwaterzuiveringsinstallatie. Met behulp van leidingen, afdichtingselementen en plug-in sleeves kan een drukloos rioleringssysteem worden gebouwd.





In de regel zijn KG-buizen gemaakt van stijf polyvinylchloride (PVC-U) en zijn ze herkenbaar aan hun oranje kleur. Ze moeten echter worden onderscheiden van de grijze, hittebestendige HAT-buizen, die kunnen worden gelegd als binnenleidingen van het huis – dit geldt niet voor KG-buizen, omdat ze zouden uitgassen als de afvalwatertemperaturen te hoog waren. Daarom zijn KG-buizen alleen in de grond te vinden.

Grootte en gradiënt bepalen hoeveel water kan worden opgenomen

Bij het kiezen van een geschikte KG-buis voor uw gebouw, moet altijd rekening worden gehouden met verschillende factoren. Deze omvatten in wezen het volgende:

  • Pijp grootte: Vooral de gekozen grootte speelt een fundamentele rol in hoeveel afvalwater uit het huis kan worden geloosd. Hier moet u de beslissing vooral baseren op de noodzaak. Over het algemeen moeten leidingen die te groot zijn in plaats van te klein worden geïnstalleerd – de kleine extra kosten zijn meestal de moeite waard om meer dan voldoende capaciteit te verkrijgen. Als de leidingen te klein worden gekozen, kunnen verstoppingen optreden. De pijpmaten worden opgegeven als nominale diameter (DN).
Lees ook:   Gele schimmel – belangrijke informatie

  • Pijpgradiënt: Naast de grootte van de buis is ook de helling waarmee deze wordt gelegd bijzonder belangrijk voor een optimale afvoer. Als de helling te ondiep is, lopen ook verstoppingen gevaar. Over het algemeen moet voor een buismaat kleiner dan DN 300 de verhouding tussen helling en diameter ten minste 1: DN zijn. Als verdere vuistregel kan ook worden vermeld dat de helling minstens 0,5 cm per meter KG-buis moet zijn.

Over het speciale kenmerk van de maatspecificatie van KG-buizen

Hoewel de meeste pijpmaten worden bepaald door de binnendiameter op te geven, is deze regel niet van toepassing op KG-buizen. Hierbij wordt een ander systeem gebruikt, dat voortvloeit uit de millimeterspecificaties van de buitendiameter en de wanddikte. Deze waarden zijn verankerd in de specificatie van de nominale diameter, zodat de overeenkomstige binnendiameter bij benadering kan worden afgeleid. In de onderstaande tabel hebben we u de geschatte waarde gegeven.

De beschikbare nominale diameters zijn gestandaardiseerd

Vanwege de gestandaardiseerde specificaties voor de nominale diameters, resulteren de volgende maten voor KG-buizen:

Als u niet zeker weet welke maat het meest geschikt is voor uw bouwproject, is het advies van een geschikte specialist altijd de moeite waard.