Deze ziekten kunnen bramen aantasten

Bramenziekten
Bramen worden vaak aangevallen door meeldauw.

Bramen zijn over het algemeen relatief resistent en robuust. Toch zijn ze bijzonder dol op sommige ziekten. In de meeste gevallen zijn deze echter grotendeels onschadelijk en kunnen ze met succes worden bestreden met behulp van natuurlijke huismiddeltjes.

De meest voorkomende ziekten van bramen

Wilde bramen worden zelden beïnvloed door ziekten. Dit is anders met de vele verschillende variëteiten die zijn gefokt voor huishoudelijke behoeften. Deze hebben meestal wat menselijke hulp nodig in de strijd tegen ziekten. De meest voorkomende ziekten bij binnenlandse bramen zijn:



  • wijnstokziekte,
  • de Rubus-kudde en
  • echte meeldauw.



Een plaag met wijnstokziekte

Een plaag met de wijnstokziekte verschijnt in de beginfase op kleine paarse en zwarte vlekken op de ranken en scheuten. In het verdere verloop worden gedeeltelijk sterk uitgesproken vruchtlichamen gevormd.

Een besmetting met de Rubus-kudde

Een bijzonder gecomprimeerde en getufte vorm van de zijscheuten is een opvallend symptoom van de zogenaamde Rubus-verstuiking. Besmette scheuten kunnen meestal niet meer goed achteruitgaan en na een paar jaar sterven. Verwijder daarom alle opvallende scheuten royaal.

Een plaag met meeldauw

Een plaag met echte meeldauw leidt tot witgrijze coatings op de plantendelen van de bramen. Met name bladeren en scheuten worden hierdoor beïnvloed. Valse meeldauw daarentegen manifesteert zich steeds meer door het opdrogen van de nog onrijpe bessen. Een spraykuur van brandnetel of paardenstaartafkooksel heeft zich bewezen voor de behandeling van zowel echte als valse meeldauw.

De bramengalmijt

Naast ziekten kunnen bramen ook worden aangevallen door kleine plagen. Naast verschillende luizen of de bloemensnijder komt de bramengalmijt bijzonder vaak voor. Dit zorgt voor problemen met de afzonderlijke delen van de bessen, waardoor de vruchten daardoor niet volledig zwart rijpen, maar kleine rode vlekken hebben.

Lees ook:   Aannemer daagt niet op: wat kunnen we doen?

De vossenlintworm in wilde bramen

Wilde bramen die in bossen en weiden groeien, kunnen worden aangevallen door de bijzonder gevaarlijke ziekte van vossenlintworm. De consumptie van aangetaste bessen kan leiden tot ernstige gezondheidsschade, soms zelfs de dood, voor zowel mens als dier. Vermijd daarom het eten van wilde bramen onmiddellijk na het plukken. Verzamel en was ze thuis voordat ze worden geconsumeerd of verder worden verwerkt.

Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen

Gebruik chemische middelen om verschillende plagen en ziekten alleen in uitzonderlijke gevallen te bestrijden. Hoewel deze meestal een snel succes laten zien, bederven chemische middelen meestal het aroma van de bessen in de volgende jaren.

De meeste plagen kunnen goed worden behandeld door de besmette scheuten en plantendelen royaal te verwijderen of huismiddeltjes te gebruiken. Alleen als dergelijke maatregelen geen succes beloven, moet u uw toevlucht nemen tot chemische hulpmiddelen om uw braamstruiken te redden. Maar wacht dan een paar jaar tot de volgende vrucht is geconsumeerd.