Diffuse straling en de invloed op fotovoltaïsche cellen

Diffuse straling is een component van de globale straling. De term wordt meestal gebruikt in verband met fotovoltaïsche systemen en hun opbrengst of het effect op de elektriciteitsopbrengst van de systemen.

Globale straling eenvoudig uitgelegd



Globale straling is een deel van de zonnestraling dat horizontaal op het aardoppervlak valt. Leer meer over het effect en de samenstelling van globale straling.

Wat is diffuse straling?

Bij diffuse straling worden talrijke stralingscomponenten geadsorbeerd en verstrooid door mist, wolken en nevel op hun weg naar de aarde. Deze verstrooiing van de zonnestraling veroorzaakt een verandering in de richting van de straling, zodat de stralen het aardoppervlak vanuit verschillende richtingen raken.



In tegenstelling tot directe straling, voor diffuse straling kan de stralingsrichting niet worden gespecificeerd omdat diffuse straling niet rechtstreeks van de zon afkomstig is voordat zij de aarde raakt.

Directe en diffuse straling

Directe en diffuse straling

Aandeel van diffuse straling in de globale straling

De waarde van de zonnestraling op aarde is ongeveer 1340 W/m². Deze waarde wordt echter verminderd tot 1000 W/m² door factoren als adsorptie, verstrooiing en reflectie. Hiervan is het aandeel van diffuse straling in Duitsland ongeveer 50%.

Diffuse straling en fotovoltaïsche cellen

Aangezien diffuse straling wordt verstrooid voordat zij de PV-modules raakt, treft zij deze meestal ook onder een ongunstige hoek. Dit betekent dat er minder energie kan worden opgewekt.

Niettemin is diffuse straling bijzonder belangrijk voor fotovoltaïsche toepassingen, vooral op bewolkte dagen, aangezien het aandeel daarvan in die omstandigheden ongeveer 92% bedraagt. Ter vergelijking: bij zonnig weer is er ongeveer 25% diffuus licht.

Lees ook:   Firma installeerde airco op niet reglementaire manier