Het is duidelijk dat een buitenmuur aanzienlijk meer moet kunnen weerstaan dan een binnenmuur. Een buitenmuur wordt elke dag blootgesteld aan verschillende weers- en temperatuuromstandigheden – natuurlijk zal er vroeg of laat enige schade aan het metselwerk zijn. Om dit te omzeilen of op zijn minst te vertragen, kan een muur worden geïmpregneerd – maar is het zelfs mogelijk en is het de moeite waard?
Waar is impregnatie voor?
Het doel van impregneren is om het materiaal – in dit geval het metselwerk – te beschermen tegen vocht en zo weerbestendig te maken. Niet alleen de wateropname, maar ook de mogelijkheid van kolonisatie van mossen of algen moet worden voorkomen. In de volksmond zou je kunnen zeggen dat een regenjas op het metselwerk moet worden gedaan met een impregnatie om het verweringsproces te vertragen.
Welke muren kunnen worden geïmpregneerd?
In principe kunnen alle soorten metselwerk worden geïmpregneerd als het juiste middel ervoor wordt gebruikt. Of dit altijd zin heeft, is echter de vraag. In de regel wordt het impregneren van baksteen en klinkermetselwerk achterwege gelaten, hoewel dit heel goed mogelijk zou zijn met behulp van gevelbescherming. Impregneren is echter logischer voor muren gemaakt van kalkzandsteen en beton – met name kalkzandsteen heeft een hoog waterabsorptievermogen, daarom is het materiaal al geïmpregneerd vanuit de fabriek, maar moet het na verloop van tijd opnieuw worden geïmpregneerd.
Impregneermiddelen
De keuze van het impregneermiddel is eigenlijk vrij groot:
- conventionele, in de handel verkrijgbare impregneermiddelen
- Gevelbescherming
- Potas waterglas
Conventionele impregneermiddelen
In de handel kom je soms heel verschillende middelen tegen die je kunt gebruiken om een metselwerk te impregneren. Het is het beste om advies in te winnen, omdat het materiaal van de muur ook bepalend is voor de te gebruiken middelen. Bovendien kunnen de fondsen verschillende voordelen hebben – dus wees duidelijk over wat u precies wilt.
Gevelbescherming
Gevelbescherming wordt door sproeien op de muur aangebracht. De siloxaanmoleculen hopen zich vervolgens op naar het oppervlak, waardoor het ademend vermogen van bakstenen of klinkerstenen intact blijft ondanks impregneren. Water rolt echter van het oppervlak en kan geen schade meer aanrichten.
Potas waterglas
Potaswaterglas wordt vaak gebruikt als diepgemalen coating en maakt hout onbrandbaar. Potaswaterglas kan ook worden gebruikt om een buitenmuur te impregneren: het leidt tot silicificatie in de poriën en laat dus geen vocht in het bouwmateriaal doordringen.