De steenpeer snijdt niet alleen een mooi figuur als boom. De volledige groeivorm zorgt ervoor dat je deze plant ook als struik kunt laten groeien. Dit biedt een aantal voordelen maar ook nadelen. Hier kun je ontdekken wat dit zijn en waar je op moet letten.
Voordelen van de groeivorm als struik
Als je de steenpeer gewoon laat groeien, vormt zich een bossige struik met een vol blad. Dit biedt enkele voordelen. Deze groei biedt bijvoorbeeld goede privacy. Daarom kunt u verschillende exemplaren van de naast elkaar geplante steenpeer gebruiken als alternatief voor de klassieke haag. Bovendien zijn de eetbare vruchten van de plant veel gemakkelijker te oogsten van een struik dan van een hoge boom. Voor een haag is het het beste om een kleine variëteit van steenpeer te kiezen. Deze groeien vaak niet verder dan de gebruikelijke hoogte van een normale struik.
Over het algemeen zal een vrij geplante struik je ook minder werk opleveren dan elke andere vorm van teelt. In het geval van een steenpeer geplant in een kuip, moet u regelmatig controleren hoe groot de wortels zijn. Als de kluit te groot is geworden voor de pot, moet de plant worden verpot. In het geval van een hoge stengel kan het nodig zijn om de plant te snoeien of anderszins te snoeien. Ook daar komt werk bij kijken. Een struik eist niets van dit alles. Aan de andere kant neemt het een aanzienlijke ruimte in de breedte in beslag. Als je meer vrije ruimte wilt hebben, kan dit tegen het houden als struik spreken.
Eisen en behoeften van de plant
De steenpeer is zeer gemakkelijk te onderhouden. Het kan ook goed overweg op dorre bodems. Als je echter een volledige oogst van de struik wilt oogsten en wilt dat de plant snel groeit, zijn er nog steeds een paar dingen waar je op moet letten. De plant gedijt het beste op bodems die delen zand of klei bevatten. Je kunt deze materialen op de plaats van de aarde toevoegen om de natuurlijke groei van de rotspeer te ondersteunen. Een matige toevoeging van organische meststoffen in het voor- en najaar ondersteunt ook de steenpeer.
Hoe de rotsperenstruik te leveren
- Matige bemesting met organische meststof (compost, paardenmest, hoornkrullen)
- Geef regelmatig water (kalkarm water zoals regenwater of gefilterd water)
- Voorkom wateroverlast (breng indien nodig drainagelaag aan)
Omdat de plant oorspronkelijk uit meer zuidelijke klimaten komt, geeft hij de voorkeur aan een plek met veel zonlicht. Je moet ze dus niet in de schaduw planten. Anders kan het gebeuren dat er nauwelijks bloemen op de struik ontstaan. Van een struik die niet bloeit, zul je in de herfst nauwelijks fruit kunnen oogsten. Als de struik te veel ruimte voor je inneemt, kun je de steenpeer ook snoeien. Je moet echter zeker met mate te werk gaan en niet te veel materiaal van de boom verwijderen.