Eetbaar en knap – de vruchten van de steenpeer

Felsenbirne-fruechte
De vrucht van de steenpeer kan worden gegeten.

De vruchten van de steenpeer zijn niet alleen visueel aantrekkelijk. Als de bessen een mooie paarse kleur hebben gekregen, zijn ze in principe ook eetbaar. Wanneer je het echter consumeert, moet je je aan een paar dingen houden. Hier kunt u ontdekken wat deze zijn en wat u moet weten over de vruchten ervan.

Veel tuinders waarderen de steenpeer vanwege de vruchten

De steenpeer beleeft al enkele jaren een renaissance. Landschapsarchitecten en hobbytuinders maken graag gebruik van de onderhoudsvriendelijke plant. Aan de ene kant kan het flexibel worden gebruikt en in prachtige vormen worden gesneden. Daarnaast wordt de gloed van kleuren van de vrucht gewaardeerd. In feite zijn deze vruchten niet alleen mooi om naar te kijken. Ze zijn ook eetbaar. Met zijn zoete smaak werd de vrucht tijdelijk gebruikt als vervanging voor krenten. Dit heeft de steenpeer de naam krentenboom opgeleverd.





Je kunt de plant zowel in de tuin als in een pot of kuip planten. Afhankelijk van het type teelt heb je de mogelijkheid om de steenpeer op verschillende plaatsen op te zetten en daar de vruchten te oogsten. Als de plant voldoende zon krijgt en goed wordt verzorgd, draagt hij vrucht in een grote verscheidenheid aan varianten.

Oogsten en consumeren van fruit

Je moet de vruchten van de steenpeer echter alleen oogsten als de kleur is veranderd van rood naar een donkerviolet. Daarvoor zijn de vruchten niet alleen niet helemaal rijp en minder lekker. Onrijpe vruchten van de steenpeer bevatten ook aanzienlijk meer cyanogene glycosiden. Dit zijn splitsingen van blauwzuur. Als je eerst de rijpe vruchten oogst, dan zitten er minder van deze stoffen in de bes.

Lees ook:   Hoe isolatie plaatsen achter lambrisering?

Overmatige consumptie in de ruwe toestand wordt ook ontmoedigd. Dit kan leiden tot verstoringen in de spijsvertering of maagklachten. Omdat de meeste zaden die deze stoffen bevatten echter weer worden uitgescheiden, hoeft u meestal niet bang te zijn voor vergiftiging tijdens normale consumptie. Als je er zeker van wilt zijn dat er geen prussiczuur meer in de bessen zit, kun je ze ook koken. In de regel worden de overeenkomstige actieve ingrediënten afgebroken. Jam kan bijvoorbeeld worden gemaakt van vruchten van de steenpeer.

Hoe het te doen

  1. Oogst bessen alleen als ze donkerpaars zijn
  2. Zorg ervoor dat u stengels verwijdert
  3. Verwerking van fruit

Smaakspectrum en kenmerken van de vrucht

De paarse bessen hebben een zoete smaak. Het aroma doet enigszins denken aan de smaak van marsepein. Omdat de vruchten van de steenpeer een hoog aandeel pectine bevatten, kunnen ze uitstekend worden verwerkt tot jam en gelei. Voordat u de bessen kookt en verder verwerkt, moet u hun stengels verwijderen. De zoete vruchten werden in sommige regio’s lange tijd gebruikt voor de productie van snoep en als gedroogd fruit. Nadat de bes werd vergeten, is hij al enkele jaren herontdekt.