Efflorescentie op klinker – wat kun je doen?

Out-of-Bluehungen klinkerstenen

Bij oudere gebouwen worden vlekken geaccepteerd – dat is slechts het verstrijken van de tijd. In het geval van nieuwe gebouwen daarentegen moet alles perfect zijn. Witte vlekken mogen zich toch niet na korte tijd op de klinker vormen? We vertellen je hier wat je kunt doen.

Hoe gebeurt dit?

Uitbloeiing op klinker kan verschillende oorzaken hebben, die ook vaak kunnen voorkomen in een nieuw gebouw. Wat deze precies voor u zijn, hebben we samengevat in onze aparte gids.





Efflorescentie verwijderen

In de regel hoeft u zich geen zorgen te maken over uitbloeiing op de buitenmuren van de klinker: de witte zoutlagen zijn onschadelijk, maar zien er niet mooi uit. Daarom is het begrijpelijk dat u ze wilt verwijderen. Hoewel de uitbloeiing meestal na een tijdje zal afnemen en het weer het allemaal vanzelf kan verwijderen, maar vooral bij een nieuw huis wil je de schoonheidsvlek op je buitenmuur nauwelijks zien. Verwijder het vuil dus met een harde borstel. Je hebt geen water nodig, meestal kunnen de zouten op de buitenmuur goed worden afgeborsteld.

Blijf uit de buurt van zoutzuur

Je moet zeker afzien van zoutzuur om de muur schoon te maken, omdat je alleen het tegenovergestelde zou bereiken: het zuur bevat zelfs bloeiende stoffen die de muur binnendringen en vervolgens weer witte vlekken veroorzaken. Afgezien daarvan kan het leiden tot lelijke verkleuring van de klinker.

Juridische claims

Als uitbloeiing optreedt in nieuwe gebouwen, vermoedt u als verhuurder zeker dat het om structurele schade gaat en kunt u juridische claims indienen. In feite zijn er mogelijkheden, vooral als de volgende oorzaken de reden zijn voor de uitbloeiing:

  • onvoldoende of helemaal niet bedekt metselwerk in geval van regen tijdens de bouwperiode
  • onjuiste opslag van de gebruikte stenen
  • ontbrekende barrièrelaag
Lees ook:   Dikte muren prefab huis?

Hoe ga je te werk?

Allereerst heb je recht op een reparatie, waarbij het bouwbedrijf de kosten moet dragen. Deze verbeteringen hoeven echter niet te worden uitgevoerd als de kosten onevenredig zijn – wat dit betekent, moet van geval tot geval worden bepaald.

Als de aannemer ondanks gerechtvaardigde proportionaliteit niet aan uw vorderingen voldoet, kunt u ook de vergoeding verlagen, schadevergoeding eisen of het gebrek zelf verhelpen en de gemaakte kosten in rekening brengen bij het bouwbedrijf. Dit moet echter van geval tot geval anders worden beslist en kan niet worden veralgemeend.