Energiemanager PV-systeem: Intelligente regeling van het fotovoltaïsche overschot

De energiemanager is verantwoordelijk voor de regeling van het overschot aan zonnestroom in een fotovoltaïsch systeem. Het helpt het zelfverbruik te verhogen en de PV-elektriciteit economischer en efficiënter te gebruiken.

En deze vragen worden in het artikel behandeld:



Waarom zou u nadenken over een PV-energiemanager?

Energiebeheersystemen zijn een geweldige manier om uw zelfverbruik te verhogen, en om relatief goedkoop. Tegelijkertijd is een hoog eigenverbruik momenteel belangrijker dan ooit.

Het feed-in tarief is de laatste jaren enorm gedaald en is economisch niet meer haalbaar. Momenteel bedraagt het 6,34 cent per kWp (per juni )



Een zuiver fotovoltaïsch systeem zonder elektriciteitsopslag en verwarmingsondersteuning bereikt een Zelfconsumptiequota van alleen over
30 %. Dat wil zeggen, 70 % van de opgewekte zonnestroom wordt tegen een lage prijs aan het openbare net geleverd.

Als u daarentegen elektriciteit koopt wanneer het PV-systeem zelf geen elektriciteit produceert (bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts), zal de prijs meer dan 35 cent per kilowattuur (vanaf juni ).

Als je eigen verbruik laag is, verkoop je je elektriciteit heel goedkoop en koop je die tegen een hoge prijs terug. Het is een minpunt.

Een energiemanager helpt u om elektriciteit te gebruiken wanneer deze wordt geproduceerd. Zo voedt u minder aan het openbare net en koopt u ook minder dure elektriciteit. Door meer zelfverbruik bespaart u elektriciteitskosten op lange termijn.

Wat zijn de voordelen van energiebeheer voor zonnepanelen?

Een energiemanager zorgt voor een efficiënt gebruik van de intern geproduceerde zonne-energie.

De meeste huishoudens verbruiken hun elektriciteit ’s ochtends en ’s avonds. Een PV-systeem levert in deze periode echter de laagste elektriciteitsopbrengst op. Het energiebeheersysteem helpt daarbij, Toestellen dan om in te schakelen en te bedienenals er veel zonne-energie wordt opgewekt.

Bovendien bewaakt de energiemanager de energiestromen in het huishouden en herkent hij automatisch Besparingspotentieel. Bovendien worden alle gegevens betreffende de fotovoltaïsche installatie gemeten en geregistreerd. Dit geeft je een goede Overzicht. U kunt de gegevens gemakkelijk aflezen vanaf uw tablet of smartphone. Bovendien kan de energiemanager worden uitgerust met een Slimme meter of een Smart Home Systeem kan worden aangesloten.

Lees ook:   Drainage rond zwembad

Een slimme meter is een digitale intelligente Meterdie het elektriciteitsverbruik naar tijd uitsplitst. De gegevens worden tot twee jaar opgeslagen per dag, week, maand en jaar. In de toekomst zullen de apparaten rechtstreeks digitaal aan de verantwoordelijke netbeheerder.

Taken van de PV-energiebeheerder

Een energiemanager wordt aangesloten op uw huishoudelijke apparaten zoals wasmachine en vaatwasser, maar ook op de elektriciteitsopslag en de elektrische verwarming. Het dient als intelligent controle- en commandocentrum en kan de eenheden in- en uitschakelen volgens een schema. De eenheden kunnen zo worden ingesteld dat de bestaande zonne-energie wordt optimaal gebruikt. Als er bijvoorbeeld meerdere apparaten in het huishouden zijn, kan een volgorde worden gedefinieerd zodat in het geval van een Machtsoverschot bepaalde apparaten eerst worden geleverd.

Een energiemanager helpt u daarbij,

  • efficiënt gebruik te maken van zonne-energie,
  • de energiestromen te verbeteren,
  • het elektriciteitsverbruik van huishoudelijke apparaten en verwarmingssystemen bijhouden,
  • om de elektriciteitsopwekking van het PV-systeem bij te houden,
  • verminderen uw elektriciteitskosten,
  • Vergroot uw onafhankelijkheid van de netbeheerder.

Toepassingen van een fotovoltaïsche energiemanager in het huishouden

Toestelbediening op afstand

Naast de energiemanager, een Radiogestuurd stopcontact in het huis geïnstalleerd, zodat u uw apparaten ook op afstand kunt bedienen. Apparaten, lampen en zelfs uw oplaadstation voor elektrische auto’s kunt u gemakkelijk aan- en uitzetten vanaf uw werk. Bovendien kunt u Vaste bedrijfstijden kan worden ingesteld. De wasmachine of vaatwasser kan bijvoorbeeld ’s middags draaien als er een groot overschot aan elektriciteit is. In plaats van vaste bedieningstijden kunt u ook automatische functies instellen en op deze manier de Energieverbruik aanpassen aan uw gebruiksgedrag.

Elektriciteitsopslag

Als u naast uw fotovoltaïsche systeem een opslagsysteem voor elektriciteit hebt, kan de Energy Manager dit opslagsysteem opladen. lading en controle. Zo kunnen bijvoorbeeld noodzakelijke apparaten eerst van zonne-energie worden voorzien. Als er dan nog een Overschotwordt de elektriciteitsopslag opgeladen. De zonne-energie is dan ’s avonds laat en ’s nachts nog beschikbaar. Bovendien kan de energiemanager helpen om de Elektriciteit uit de opslag eerst verbruiken voordat je er elektriciteit bij moet kopen.

Lees ook:   Besmettingsgevaar beperken? Zo hou je het binnen gezond

Een combinatie van Energieopslag en energiemanager is een van de beste manieren om je eigen consumptie enorm te verhogen. Een zelfverbruik van maximaal 80 % is dus mogelijk.

Gebruik van een warmtepomp voor verwarming

In plaats van overtollige zonnestroom op te slaan in een elektriciteitsopslag, kan dit ook worden gebruikt voor de Werking van een warmtepomp kan worden gebruikt. Zo kan de warmtepomp uw verwarmingssysteem op een milieuvriendelijke manier ondersteunen. Bovendien bespaart u niet alleen elektriciteit, maar ook verwarmingskosten.

Warmwaterbereiding met een verwarmingselement

Net als bij de warmtepomp wordt het overschot aan elektriciteit gebruikt voor de Behandeling van het warme water in het huis. Zo stuurt de energiemanager de elektriciteit naar een verwarmingsstaaf, die vervolgens het sanitair water verwarmt. De meeste Verwarmingselementen vereisen slechts een minimum aan overtollig vermogen. Het vermogen kan dan continu of in stappen worden geregeld.

Aangezien het sanitair warm water in een opslagtank zit, blijft het vele uren warm totdat het werkelijk nodig is. U verhoogt zo uw eigen verbruik en bespaart ook Kosten voor warmwaterbereiding.

Wat kost een energiemanager voor PV-systemen?

Een energiemanager voor een PV-systeem met aansluiting op diverse apparaten, opslag en verwarmingssysteem kost meestal snel meer dan 1000 €. Sommige aanbieders brengen nog steeds maandelijkse of jaarlijkse kosten in rekening voor de opslag van de gegevens in de cloud. De jaarlijkse kosten zijn voornamelijk in de dubbele cijfers.

De exacte kosten van een energiemanager hangen sterk af van de Modelde Eisen en de individuele installatiesituatie.

Fabrikanten en modellen van PV-energiebeheerders in vergelijking

SMA Sunny Home Manager 2.0 door SMA SOLAR

  • meet de energiestromen in het huishouden en controleert deze prognose op basis van
  • Detecteert automatisch potentiële besparingen
  • Registreert alle gegevens van het zonnestelsel
  • Verbruiksanalyse van individuele consumenten
  • Aanbevelingen voor maatregelen op basis van productieprognoses en verbruiksprofielen
  • Zeer geringe en eenvoudige installatie-inspanning
  • Compatibel met standaard WLAN radiogestuurde stopcontacten
Lees ook:   Douchebak vastzetten

-Website: SMA Sunny Home Manager 2.0

  • de apparaten zoals energieopslagsystemen van E3/DC hebben al een geïntegreerde energiemanager
  • meet de energiestromen in het huishouden en regelt deze op basis van prognoses en vrijwel zonder verliezen
  • Detecteert automatisch potentiële besparingen
  • Real-time afstandsbediening van alle onderdelen
  • Gratis software-updates en nieuwe functies via onderhoud op afstand
  • Voorzien in noodstroom bij stroomuitval
  • Alleskunner

-Website: E3/DC Energiebeheer

  • Slimme energiemeter registreert verbruiks- en opwekkingsgegevens
  • Compatibel met KOSTAL omvormers
  • 24-uurs meting van het huisverbruik
  • Dynamische regeling van het actieve vermogen
  • Eenvoudige installatie
  • Hoge meetnauwkeurigheid
  • Functionele uitbreidingen mogelijk via software-updates

Smart Home Controller van Bosch

  • Compatibel met populaire warmtepompen, Fronius-omvormers en huishoudelijke apparaten van Bosch
  • Smart Home App is eenvoudig en intuïtief te gebruiken
  • Gegevens worden lokaal thuis opgeslagen
  • Bediening van alle apparaten via de app
  • Geen onbedoelde opname van netspanning
  • de warmtepomp kan zelfs met een klein overschot aan elektriciteit opstarten
  • Efficiënte individuele kamerbediening

-> Website: Bosch Smart Home Controller

Conclusie

Een energiemanager is essentieel voor de Regeling van de energiestromen in het huishouden. Het wordt aangesloten op de huishoudelijke apparaten, alsmede op de elektriciteitsopslag en de warmtepomp, neemt metingen van het zonnesysteem, slaat deze op en maakt verbruiksprofielen van de apparaten. Het volgende is een optimale regeling van het fotovoltaïsche elektriciteitsoverschot wordt bereikt en het eigenverbruik van het PV-systeem wordt verhoogd.