EPB-boete vermijden? 5 sleutelmomenten!

EPB-boete vermijden? 5 sleutelmomenten!

In België is het Energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht bij het verkopen of verhuren van een woning. Het EPC laat zien hoe energiezuinig een woning is en welke energiebesparende maatregelen er genomen kunnen worden. Als de EPB-regelgeving niet correct wordt nageleefd, kan de Vlaamse overheid een EPB-boete opleggen. Bij de EPB-aangifte zijn er enkele cruciale momenten waarop het belangrijk is om aandacht te besteden. In dit artikel zullen we de vijf belangrijkste momenten kort uitleggen, zodat je een EPB-boete kunt vermijden.



H1: Wat is EPB-boete?

De energieprestatieregelgeving, kortweg EPB, bepaalt de minimale eisen waaraan nieuwe gebouwen en verbouwingen in Vlaanderen moeten voldoen op het vlak van energieprestatie en binnenklimaat. Het beoogt een energiezuinig gebouw. De energieprestatie van gebouwen wordt bepaald aan de hand van een aantal parameters, zoals het E-peil, het S-peil en het K-peil.

H2: 1. Het ontwerp van de woning

Het ontwerp van de woning is het eerste sleutelmoment bij de EPB-aangifte. Bij de start van het bouwproject dient er een startverklaring te worden ingediend. De startverklaring bevat verschillende gegevens over het bouwproject, zoals de aard van de werken, de investeerder en de aangewezen EPB-verslaggever. Het is belangrijk om een gekwalificeerde EPB-verslaggever aan te stellen, want deze persoon zal de EPB-aangifte opstellen en indienen bij het Vlaams Energieagentschap (VEA).



H2: 2. De bouwaanvraag

Het tweede sleutelmoment is de bouwaanvraag. Wanneer je een woning of een gebouw wil bouwen, renoveren of uitbreiden, moet je een aanvraag indienen bij de gemeente. Bij het indienen van de bouwaanvraag moet je een EPB-startverklaring bijvoegen.

Lees ook:   De passiebloem zorgt voor exotische flair op het balkon

H2: 3. De luchtdichtheidstest

Een luchtdichtheidstest is verplicht bij gebouwen met een ventilatiesysteem of bij gebouwen met een warmte-terugwinningssysteem (WTW). De luchtdichtheid van een gebouw wordt gemeten door middel van een blowerdoortest. Het is belangrijk om een goede score te halen bij deze test om de energiezuinigheid van het gebouw te verbeteren. Als je niet slaagt voor de luchtdichtheidstest, riskeer je een EPB-boete.

H2: 4. Het E-peil en het S-peil

Het E-peil meet de energieprestatie van de woning. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning. Het S-peil is de netto-energiebehoefte van de woning en telt mee bij het behalen van het E-peil. Het is belangrijk om bij het ontwerp van de woning al rekening te houden met het behalen van een laag E-peil en S-peil. Er zijn verschillende manieren om het E-peil en S-peil te verbeteren, zoals het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, goede isolatie en ventilatie, enzovoort.

H2: 5. De EPB-aangifte

De EPB-aangifte is het laatste sleutelmoment bij de EPB-aangifte. Na het bouwen of verbouwen van een woning moet een EPB-verslaggever de EPB-aangifte indienen bij het Vlaams Energieagentschap. In de EPB-aangifte staan alle gegevens van het project, zoals het E-peil, het S-peil, de ventilatie enzovoort. Het is belangrijk om de EPB-aangifte correct in te dienen, anders riskeer je een EPB-boete.

H1: Veelgestelde vragen

H2: 1. Wat is een EPB-boete?

Een EPB-boete is een geldstraf die wordt opgelegd door de Vlaamse overheid als de EPB-regelgeving niet correct wordt nageleefd. Een EPB-boete kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.

H2: 2. Hoe kan ik een EPB-boete vermijden?

Je kunt een EPB-boete vermijden door aandacht te besteden aan de vijf sleutelmomenten bij de EPB-aangifte. Het is belangrijk om een gekwalificeerde EPB-verslaggever aan te stellen, de bouwaanvraag correct in te dienen, te slagen voor de luchtdichtheidstest, het E-peil en het S-peil te verbeteren en de EPB-aangifte correct in te dienen.

Lees ook:   Remeha warmtepomp

H2: 3. Moet ik een luchtdichtheidstest uitvoeren?

Een luchtdichtheidstest is verplicht bij gebouwen met een ventilatiesysteem of bij gebouwen met een warmte-terugwinningssysteem (WTW). Bij een nieuwbouw is het altijd verplicht om een luchtdichtheidstest uit te voeren. Bij een renovatie moet je een luchtdichtheidstest uitvoeren als je grote energetische ingrepen uitvoert.

H2: 4. Kan ik zelf de EPB-aangifte indienen?

Nee, je moet een gekwalificeerde EPB-verslaggever aanstellen om de EPB-aangifte op te stellen en in te dienen bij het Vlaams Energieagentschap (VEA). De EPB-verslaggever heeft de nodige kennis en ervaring om de EPB-aangifte correct op te stellen.

H2: 5. Hoe lang duurt het voordat de EPB-aangifte wordt goedgekeurd?

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) heeft veertig dagen de tijd om de EPB-aangifte te controleren en goed of af te keuren. Als de EPB-aangifte wordt afgekeurd, moet je de aanpassingen doorvoeren en opnieuw indienen.

H1: Conclusie

Het naleven van de EPB-regelgeving is in België verplicht. Als de EPB-regelgeving niet correct wordt nageleefd, riskeer je een EPB-boete. Bij de EPB-aangifte zijn er vijf sleutelmomenten waarop het belangrijk is om aandacht te besteden. Door te zorgen voor een gekwalificeerde EPB-verslaggever, een correcte bouwaanvraag, een goede luchtdichtheid, een laag E-peil en S-peil en een correcte EPB-aangifte, kun je een EPB-boete vermijden.