Fotovoltaïsche energie is het niet waard – fact check (2022)

Ook de fotovoltaïsche sector zit dit jaar in de lift. Steeds meer huiseigenaren kiezen voor zonne-energie. Maar is fotovoltaïsche energie wel de moeite waard? We onderzoeken de vraag.

Kleine zonnesystemen zonder opslag Opbrengsten rond de 5% (reeds bij 20% eigen verbruik)



Zelfconsumptie is belangrijk

De sleutel tot hoge winstgevendheid ligt in in zelfconsumptie. Hoe hoger de waarde, hoe beter.



De kosten van PV-componenten dalen. Dit maakt ook systemen met opslag een lonende investering.

Eén ding vooraf:

De verklaring “Fotovoltaïsche energie is het niet waard“is feitelijk onjuist. Ondanks de lagere teruglevertarieven is een zonnesysteem meer waard dan ooit tevoren. Goed rendement. van 5-10% kan met name worden bereikt als zoveel mogelijk zonne-energie wordt gebruikt. zelf geconsumeerd wordt verbruikt.

In dit artikel leggen wij uit waarom dat zo is.

Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.

Grafische aanbiedingen

Is zonne-energie de moeite waard – voorbeeld zonder opslagruimte

Laten we eerst eens kijken naar een voorbeeldberekening voor een gewoon zonnesysteem zonder elektriciteitsopslag.

Voor het voorbeeld zijn de volgende veronderstellingen gemaakt:

  • Capaciteit van het PV-systeem: 5,5 kWp (nominaal vermogen)
  • Energie output: 5.000 kWh
  • Jaarlijks elektriciteitsverbruik: 4.000 kWh
  • Eigen verbruik: 30%
  • Feed-in: 70%
  • Bedrijfstijd: 20 jaar.
  • Gemiddelde geschatte elektriciteitsprijs over 20 jaar: 38 cent per kWh.

Rendementsschommelingen, financiering en subsidies, belastingen en inflatie werden niet in aanmerking genomen.

Is een volledige feed-in de moeite waard?

Het korte antwoord is: Nee! Alle elektriciteit aan het net leveren was vroeger een lucratieve zaak, zelfs voor kleinschalige exploitanten van centrales. Terwijl het feed-in tarief in januari 2018 nog steeds 12,20 cent per kWh, dit is nu 6,83 ct/kWh (vanaf januari ). Een dergelijke lage vergoeding maakt het onmogelijk om de installatie via feed-in tarieven af te schrijven.

Is fotovoltaïsche energie de moeite waard – bijvoorbeeld met elektriciteitsopslag?

Hoe ziet de rekening eruit als de installatie wordt uitgebreid met een opslagsysteem voor elektriciteit?

Onze veronderstellingen:

  • Capaciteit van het PV-systeem: 5,5 kWp (nominaal vermogen)
  • Energie output: 5.000 kWh
  • Elektriciteitsopslag: 5 kWh
  • Jaarlijks elektriciteitsverbruik: 4.500 kWh
  • Eigen verbruik: 70%
  • Feed-in: 30%
  • Bedrijfstijd: 20 jaar.
  • Gemiddelde geschatte elektriciteitsprijs over 20 jaar: 38 cent per kWh

Rendementsschommelingen, financiering en subsidies, belastingen en inflatie werden niet in aanmerking genomen.

Zoals uit het voorbeeld blijkt, kan een zonnesysteem met opslag ook zeer winstgevend zijn – ondanks de aanzienlijk hogere investeringskosten. In onze berekening zijn de kosten/baten van een dergelijk systeem over de gehele exploitatieperiode als volgt is 8.749 euro.

Is een elektriciteitsopslagsysteem de moeite waard?

Ja! Als u een hoog rendement wilt halen met uw zonnesysteem, is de sleutel tot succes het maximaliseren van uw eigen verbruik. En daar helpt een energieopslagsysteem bij.

Als vuistregel geldt dat zonder elektriciteitsopslag het eigenverbruik van
30% mogelijk. De resterende 70% wordt aan het net geleverd. Met een opslagtank draait de verhouding om en kan het tot 70%. van de zonnestroom kan worden verbruikt door de eigenaar.

Lees ook:   Zilverstaal harden – zo werkt het goed

De prijzen voor energieopslag dalen voortdurend. De aanschafkosten voor kleine eenheden voor de opslag van elektriciteit tot 8 kWh bedragen ongeveer 1.000 tot 1.200 euro per kWh. Vanaf 10 kWh daalt de prijs tot minder dan 1.000 euro. In 2012 lagen de kosten nog 40% hoger.

Rendement op investering leugen fotovoltaïsch – dit zegt het Fraunhofer Instituut ISE

Ook het Fraunhofer Instituut komt in zijn analyse van december 2021 tot de conclusie dat fotovoltaïsche energie de moeite waard is en een hoog rendement kan opleveren.

“Door de sterke prijsdaling van PV-modules zijn aantrekkelijke rendementen mogelijk. Het Solar Cluster Baden-Württemberg schat het rendement tot 5% voor kleine systemen zonder batterijopslag en met een aandeel eigen verbruik van ongeveer 25%. [SCBW].”

Fotovoltaïsche energie niet de moeite waard? Oh, jawel!

Fotovoltaïsche energie is het niet waard? Oh, jawel!

Deze factoren beïnvloeden de opbrengst van het PV-systeem

Laten we de belangrijkste factoren die het rendement van uw fotovoltaïsche installatie beïnvloeden nog eens nader bekijken:

  • Hoog eigenverbruik: Een hoog zelfverbruik is de voorwaarde voor een hoog rendement van de fotovoltaïsche installatie. Het is veel beter om de opgewekte elektriciteit zelf te verbruiken dan deze voor een kleine 7 cent aan het net te leveren. Het PV-systeem betaalt zich al terug met een zelfverbruik van 20 tot 30 procent.
  • Acquisitiekosten: Hoe hoger de kosten per kWh output, hoe slechter het rendement. Vergelijk daarom zeker offertes van verschillende installateurs. Lees hier hoe u een gekwalificeerd gespecialiseerd bedrijf voor fotovoltaïsche systemen kunt vinden.
  • Grootte van het PV-systeem: Plan zo groot mogelijk, want de kosten per kW zijn hoger voor kleine zonnesystemen. Een fotovoltaïsch systeem van 10 kW in een compleet pakket inclusief installatie kost ongeveer 1.300 euro per kW, terwijl een systeem van 4 kW vaak 1.500 euro en meer kost. Daarom adviseren Stiftung Warentest en het Consumentenadviescentrum Nordrhein-Westfalen om, indien mogelijk, het hele dakoppervlak met zonnepanelen te bedekken.
  • Dakoriëntatie: De ideale dakrichting is zuidwest tot zuidoost met een dakhelling van 20 tot 40 graden. Dankzij de moderne technologie halen PV-systemen die op het noorden zijn georiënteerd echter ook steeds betere opbrengsten en kunnen.
  • Batterijopslag: Met een energieopslagsysteem kan overtollige zonne-energie worden opgeslagen en later worden gebruikt. Zo kunt u uw eigen verbruik verhogen. U moet de opslagruimte niet te groot maken. Een goede richtlijn is een opslagcapaciteit van 1 kWh per 1.000 kWh verbruik.
Lees ook:   Aanvangsdatum bepalen en hoe aannemer ’vragen’ met de werken te starten

De lijst heeft betrekking op kleine fotovoltaïsche systemen voor huiseigenaren. Voor commerciële systemen gelden andere regels.

Fotovoltaïsche energie ja of nee?

Fotovoltaïsche energie is het niet waard? Ja, fotovoltaïsche energie is de moeite waard! Daarbij geldt: hoe hoger het eigenverbruik, hoe meer het zonnesysteem waard is. Kleinere systemen met 20% zelfverbruik kunnen een rendement opleveren van van ongeveer 5% procent kan worden bereikt. Bij een hoger elektriciteitsverbruik zijn de opbrengsten tot 10%. mogelijk.

We kunnen dus zeggen: Ja, fotovoltaïsche energie is nu meer waard dan ooit tevoren! De Feed-in tarief daalt en zal blijven dalen. Anderzijds zijn er sterk dalende Aankoopkosten en de steeds hogere Elektriciteitskosten. Bovendien is fotovoltaïsche energie de meest milieuvriendelijke vorm van energie voor uw woning.

U kunt gemakkelijk uw individuele besparingspotentieel berekenen. Gebruik daarvoor gewoon onze calculator.