Fotovoltaïsche montage: PV-modules correct bevestigen

Er zijn verschillende soorten fotovoltaïsche montage. Bij montage op het dak worden de zonnepanelen op de dakpannen bevestigd. Bij montage op het dak vervangen de PV-modules de dakbedekking. Op het platte dak gebeurt de montage met behulp van een frame en vervangen de zonnepannen volledig de dakpannen, zodat er geen verschil te zien is.

En dit is wat u te wachten staat in deze gids:



Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.



Grafische aanbiedingen

Fotovoltaïsche bevestiging: Soorten en montagesystemen

Afhankelijk van het type dak of gevel zijn er verschillende montagesystemen voor PV-systemen. Met het juiste montagesysteem kunnen fotovoltaïsche specialisten het systeem goed aanpassen aan de locatie en de omgeving. Dit zorgt voor een optimale PV-opbrengst.

Montagesystemen voor hellende daken

Een fotovoltaïsch systeem wordt meestal geïnstalleerd op het dak van het eigen huis. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen Hellende daken en Platte daken kunnen worden onderscheiden. Voor schuine daken zijn er twee manieren om de PV-modules te monteren.

Montage op het dak

Montage op het dak is het meest gebruikelijke type montage voor hellende daken. Het dak zelf blijft op zijn plaatsomdat het PV-systeem er gewoon bovenop wordt geplaatst. Zo kan een fotovoltaïsch systeem ook achteraf worden geïnstalleerd. Voor dit doel Dakbevestigingen, a Ondersteunende structuur en de bijbehorende Module bevestigingen vereist.

De dakbevestiging bestaat meestal uit dakhaken. Deze doorboren de dakbekleding en worden rechtstreeks op het dak bevestigd. aan het dakspant, in de dakbalken.. Op sommige plaatsen moet het dak tijdelijk de dakbedekking moet worden verwijderd. De verwijderde dakpannen krijgen kleine uitsparingen voordat ze weer op hun plaats worden gelegd. Dit is nodig zodat ze niet op de dakhaak rusten en de dakafdichting intact blijft.

Fotovoltaïsche installatie op het dak

Bewerk hier uw bijschrift tekst

De volgende stap is de liggerconstructie is bevestigd. Deze bestaat uit metalen rails, meestal van aluminium, en vormt de steun voor de zonnepanelen. Aangezien schuine daken niet altijd dezelfde dakhelling hebben, kan de steunconstructie kan enigszins worden aangepast in zijn helling. Dit zorgt voor een betere hoek voor zonnestraling. Bovendien hebben de PV-modules een afstand tot de eigenlijke dakbekleding, waardoor een naturale koeling van de PV-modules verzekerd.

Voordat de zonnepanelen in de rails worden geplaatst, worden ze eerst de zonnekabels worden gelegd. Deze lopen van de module naar de omvormer. Pas daarna worden de fotovoltaïsche modules met klemmen met elkaar verbonden en aangesloten. Ten slotte zijn de doorgebroken delen van de dakbekleding goed afgedicht tegen vocht.

In-dak montage

Bij montage op het dak wordt het PV-systeem rechtstreeks in de dakbekleding geïntegreerd. De PV-modules de dakbedekking vervangen. Het fotovoltaïsche systeem wekt niet alleen energie op, maar neemt hier ook de beschermende functie van het dak. De PV-modules zijn gemonteerd op bevestigingsrails en vormen zo een homogeen oppervlak met het dak.

Lees ook:   Hoe cement op blauwe steen verwijderen?

Aangezien de zonnepanelen de dakbedekking vervangen, moeten de dakpannen worden verwijderd voor de montage. De modules worden dan rechtstreeks op de dakbalken gemonteerd. Hiervoor worden aluminium rails gebruikt. De rails zijn direct gemonteerd vastgeschroefd op de dakbalken en zijn daarom niet regelbaar in hun neiging.

Fotovoltaïsche panelen op het dak

Indach Photvoltaik (@Vidirian Solar)

Om het dak af te dichten, een speciale afdekplaat of een folie wordt onder de modules gelijmd. Op die manier worden dakbevestigingen net zo waterdicht als een normale dakbedekking. Montage in het dak biedt een esthetisch en homogeen totaalbeeld van het dak, maar kost ook meer.

Montage op het platte dak

De installatie van een PV-systeem op het platte dak vindt plaats met behulp van een frame. De zonnepanelen zijn dus verhoogd en kunnen optimaal op de zon worden gericht en gekanteld. Montage op het platte dak is daarom zeer geschikt, om schaduw te voorkomen en de hoogst mogelijke elektriciteitsopbrengst te bereiken.

De belangrijkste voorwaarde voor de installatie van een plat dak is voldoende statica van het dak. Platte daken van bitumen, metaalplaat of folie zijn allemaal geschikt voor een fotovoltaïsch systeem. Het kader voor de verhoging van de PV-modules is namelijk uitgerust met een extra weging. Dit maakt het ook stabiel genoeg om de windbelasting te weerstaan. Er zijn twee soorten draagconstructies voor een verhoging.

Fotovoltaïsch plat dak met penetratie

Montage van de modules met doorboring van de dakbekleding.

Liggers die de dakbekleding doorboren

Metalen rekken van aluminium worden gewoonlijk met schroeven op het platte dak bevestigd. De dakbekleding is daarbij doorboord.. Om lekken te voorkomen is een zeer goede afdichting nodig. Als alternatief kunnen de rekken kunnen in elkaar geschroefd worden en bevestigd aan de buitenkant van het dak. De modules worden weer met klemmen of clips aan het frame bevestigd en vervolgens bedraad.

Steunframes die niet in de dakbekleding dringen

Kozijnen of ook bakken van kunststof of metaal die niet in de dakbekleding dringen, zijn verzwaard met gewichten. Deze systemen worden ook wel systemen met ballast genoemd. Dit voorkomt dat ze verschuiven of zelfs omvallen door sterke wind. Windschermen helpen ook. Het risico van lekken of waterschade wordt zo volledig voorkomen. De statica van het dak wordt echter extra belast. Niet elk plat dak is dus geschikt voor dit type installatie.

Solar dakpan

Solar dakpannen zijn dakpannen of dakbedekking die zijn ook fotovoltaïsche modules. Ze gaan naadloos over in het dak of vervangen de dakbedekking zelfs volledig. Afhankelijk van de fabrikant stellen de tegels rechtstreeks de fotovoltaïsche module voor of worden de kleine modules op de bestaande tegels gelijmd.

Diverse zonnedakpannen

Diverse Solar Dakpannen

Zonnedakpannen werken op dezelfde manier als gewone fotovoltaïsche modules. Net als bij montage op het dak nemen ze de beschermende functie van het dak en daarbij elektriciteit opwekken. De dakpannen worden gewoon op de panlatten gelegd en vervolgens samengevoegd. Zonnedakpannen zijn dus de meest onopvallende variant van een fotovoltaïsch systeem, maar ook de duurste.

Lees ook:   Betonstenen reinigen

Fotovoltaïsche gevel: verticale montage van de PV-modules

Fotovoltaïsche panelen kunnen ook op de gevel worden gemonteerd. Het is belangrijk dat de gevel niet worden blootgesteld aan schaduw is niet blootgesteld aan schaduw. Verticale montage van PV-modules kan op twee manieren. Er is de Koude gevel en de Warme gevel. De ene is een fotovoltaïsch gordijn en de andere is een in het gebouw geïntegreerd fotovoltaïsch systeem.

Voor beide soorten montage moeten de modules mag geen belasting van de structuur dragen. Ze moeten alleen hun eigen gewicht dragen en de windbelasting absorberen. Bovendien moeten de aansluitdozen en de bedrading gemakkelijk toegankelijk zijn voor onderhoud en reparaties.

De koude façade

Bij de koude gevel worden de PV-modules voor de gevel van het gebouw gehangen. Net als bij montage op het dak is er een een kleine afstand tot de eigenlijke gevel van het gebouw. Dit dient om de modules te ventileren en vocht af te voeren. Voor de bevestiging worden metalen rails gebruikt. Deze worden verankerd aan de dragende muurvlakken. De modules worden in de rails geklemd en vervolgens met elkaar verbonden. Het is zinvol de elementen over een groot gebied te combineren.

De warme gevel

Bij de warme gevel is de installatie vergelijkbaar met de installatie in het dak. Het wordt ook wel in gebouwen geïntegreerde zonnecellen (BIPV) genaamd GIPV. Hierdoor kan het systeem volledig in het gebouw worden geïntegreerd en vormt het tegelijkertijd een esthetisch en homogeen oppervlak. De zonnepanelen dienen niet alleen als bescherming tegen het weer en om energie op te wekken, maar ook de thermische isolatie vervangen. Bij de planning van het gebouw wordt daarom direct rekening gehouden met warme gevels.

Zonnegevel op een vrijstaand huis

Zonnegevel op een eengezinswoning.

Systemen op de grond

Buitenmontagesystemen worden gebruikt voor Grote installaties of kleinere particuliere tuininstallaties. De modules staan in verschillende rijen opgesteld, meestal naar het zuiden gericht. Om wederzijdse beschaduwing te voorkomen wordt een afstand tussen de rijen aangehouden. Bij een oost-west oriëntatie kunnen de rijen modules ook zonder zulke grote afstanden tegenover elkaar staan.

Voor installaties op de grond een steunframe wordt gebruikt. Dit is stevig verankerd in de grond. Hiervoor worden aardschroeven gebruikt. Een funderingsvariant met betonnen funderingen is ook mogelijk. De modules kunnen al dan niet in een kader worden geplaatst en rechtop of dwars op het steunframe worden bevestigd. A helling van de modules is mogelijk van 0° tot 60°. mogelijk.

Wat kost de installatie van een fotovoltaïsch systeem?

Voor fotovoltaïsche panelen zijn de installatiekosten inbegrepen in de aankoopofferte en komen overeen met meestal 10 tot 20% van de totale kosten. Voor eengezinswoningen liggen de kosten tussen 150 en 200 euro per kWp systeemvermogen. Dit hangt af van het soort installatie, het uurloon en de plaatselijke omstandigheden of het betreffende dak.

Lees ook:   Hoe scheuren in gevelbepleistering oplossen?

Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.

Grafische aanbiedingen

Fotovoltaïsche bevestiging op plaatstalen daken

De montage van fotovoltaïsche panelen is ook mogelijk op een tinnen dak. Het type plaatstalen dakbedekking doet er niet toe. Belangrijk is dat een stabiele onderbouw wordt gebruikt. In de regel worden hiervoor gebruikt Roestvrijstalen klemmen worden gebruikt. Deze verbinden de dakconstructie met de onderbouw van de fotovoltaïsche installatie.

Op de onderbouw Profielrails van aluminium worden gemonteerd. Deze worden gebruikt voor de bevestiging van de PV-modules en worden eenvoudig geplaatst en verbonden met klemmen. Het principe van de onderconstructie kan worden gebruikt voor alle plaatstalen daken. Afhankelijk van het materiaal en de uitvoering van het plaatstalen dak (golfplaat, vouwplaat of trapeziumplaat) en van de structuur (hellend of plat dak), komt het tot Statisch geïnduceerde veranderingen.

De juiste afstand bij de montage van de PV-modules

De montageafstand tussen de afzonderlijke PV-modules moet ten minste 10 mm zijn. Een afstand van 20 mm is ideaal. Dan is er voldoende ruimte voor de thermische lineaire uitzetting van de moduleframes. In de regel is de afstand tussen de fotovoltaïsche modules al 20 mm door de bevestigingsklemmen.

De meest voorkomende fouten bij PV-montage

De meest voorkomende fouten bij fotovoltaïsche assemblage zijn:

  • slechte uitlijning van de PV-modules,
  • een gevaarlijke kabelgeleiding
  • en defecte dakdoorvoeren.

Als de uitlijning slecht is, kan de installatie scheef of zelfs golvend worden. De juiste afstelling van de modules is dus uiterst belangrijk om een goed totaalbeeld te krijgen.

Gevaarlijke kabelgeleiding is een bron van gevaar omdat er hoge stromen doorheen lopen. Scherpe hoeken en randen of scherpe bochten beschadigt de isolatie van de kabels. Door een isolatiefout wordt de omvormer uitgeschakeld. Dit vermindert de opbrengst van het systeem. De kabels moeten daarom niet op het dak rusten. Dit voorkomt contact met water.

Een slechte dakdoorvoer kan leiden tot waterschade in het gebouw of zelfs de modules die naar beneden vallen. Vooral bij platte daken er moet een goede afdichting zijnomdat het water niet meteen wegloopt. De dakhaken moeten ook goed in de spanten worden bevestigd, zodat de modules stevig vastzitten.

Fotovoltaïsche installatie: het juiste bedrijf vinden

De correcte montage en installatie van een fotovoltaïsch systeem is uiterst belangrijk. Met de keuze van een ervaren en gekwalificeerd gespecialiseerd bedrijf fouten tijdens de installatie kunnen worden vermeden. Als u niet zelf op zoek wilt gaan naar het juiste bedrijf, vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en vrijblijvend offertes van gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. Bespaar tot 30%!