Fotovoltaïsche reiniging: heeft het zin (incl. 4 tips)?

Een fotovoltaïsch systeem wordt regelmatig vervuild door milieu-invloeden. Deze verontreinigingen leiden tot lagere opbrengsten en moeten daarom zo snel mogelijk worden verwijderd. In dit artikel leest u waar u op moet letten en wanneer een dergelijke reiniging nodig is.

Wanneer heeft schoonmaken zin?

Vuil heeft de neiging zich op te hopen, vooral bij de overgang tussen het kozijn en het glas. Als dit niet regelmatig wordt verwijderd, kan er zelfs mos of korstmos ontstaan. Daarom moet vuil zo snel mogelijk worden verwijderd, zodat de PV-opbrengst er niet onder lijdt.



Vuil werkt als schaduw en kan leiden tot opbrengstverliezen tot 10 of zelfs 20 procent. Vooral in de herfst, met vallende bladeren en naalden van omringende bomen, hoopt zich veel vuil op.

Bovendien leiden afzettingen op de randen tot een grotere behoefte aan onderhoud en dus extra kosten.



Zelfreiniging door sneeuw en regen – is dat voldoende?

Telkens weer wordt erop gewezen dat regen en sneeuw de zonnepanelen reinigen. Het valt ook niet te ontkennen dat een zware regenbui de grove vervuiling zoals bladeren of stof verwijdert. Sneeuw die op de grond is blijven liggen glijdt op een gegeven moment ook naar beneden, waarbij oppervlakkig vuil wordt meegenomen.

Zodra het vuil echter al is vastgekoekt of aan de randen van de moduleframes kleeft, kunnen sneeuw en regen alleen niet meer helpen.

Fotovoltaïsche panelen: de optimale dakhelling

De optimale hellingshoek voor zonnepanelen is 90 graden. Dan raken de zonnestralen uw systeem loodrecht en haalt het de hoogste opbrengst.

Zelf schoonmaken of een professioneel bedrijf inhuren?

In principe staat niets u in de weg om de zonnepanelen zelf te reinigen, aangezien alle benodigde materialen gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Alles wat je nodig hebt is een zachte schoonmaakborstel met een telescoopstang, een zachte reiniger en stromend water.

Sommige zonnepanelen zijn echter moeilijk bereikbaar, waardoor er gevaar voor vallen bestaat. Als dit het geval is, is het beter om de reiniging door een vakman te laten doen. Dit kost meestal tussen de 2 en 2,50 euro per vierkante meter. Voor een PV-systeem met een totale grootte van 50 vierkante meter is dit een investering van 100 tot 125 euro.

Schoonmaken van een fotovoltaïsch systeem

Schoonmaken van een fotovoltaïsch systeem

Maar zelfs als het systeem gemakkelijk toegankelijk is, moet ervoor worden gezorgd dat onderdelen die elektriciteit geleiden niet worden aangeraakt. Dit kan fataal zijn.

Om de antireflecterende coating op de modules niet te beschadigen, is het ook beter de reiniging door een vakman te laten doen, want die weet precies hoe het paneel moet worden schoongemaakt en hoe niet.

Professionele reiniging is slechts in zeer weinig gevallen jaarlijks nodig. In de meeste gevallen is om de twee jaar voldoende. Alleen bij landbouwbedrijven of industriële installaties, waar veel stof wordt gevormd, moet het systeem jaarlijks professioneel worden gereinigd. Maar ook bij zonne-installaties naast drukke wegen kan een frequentere reiniging geen kwaad.

Tips voor het schoonmaken

Als u zelf een zonnepaneelreiniging uitvoert, moet u de eerste paar keer heel voorzichtig zijn, want u kunt veel fout doen. Let daarom op de volgende punten:

  • Gebruik geen hogedrukreiniger. Dit zou het glas, de bevestiging of het frame van de modules kunnen beschadigen.

  • Vermijd sterk bijtende of schurende reinigingsmiddelen. Gebruik in plaats daarvan zachte schoonmaakmiddelen. Veel fabrikanten van zonnepanelen geven in de gebruiksaanwijzing geschikte reinigingsmiddelen aan. Het is beter om je vooraf te informeren. In veel gevallen is het zelfs mogelijk het reinigingsmiddel helemaal achterwege te laten. Probeer het vooraf zonder en als het vuil er niet afkomt, gebruik dan pas het reinigingsmiddel.

  • Calciumarm water voorkomt kalkvlekken en strepen. Aangezien leidingwater meestal een hoog koudegehalte heeft, is het beter om regenwater uit de ton te gebruiken.

  • Gebruik indien mogelijk stromend water, bijvoorbeeld uit de tuinslang, en gebruik een zachte borstel of spons. Een glasborstel is vaak de beste keuze.

Lees ook:   Lila ontkiemt niet – wat zou de reden kunnen zijn?