Frambozen kunnen niet lang worden bewaard

Raspberry opslag
Frambozen kunnen niet lang worden bewaard.

Frambozen zijn bijzonder gevoelig voor druk en smaken het best vers uit de struik. Als je veel frambozen hebt geplukt, kun je ze een paar dagen in de koelkast bewaren. De zoete vruchten verliezen echter hun aroma met elke dag die voorbijgaat.

Verse frambozen herkennen

Of het nu uit de bush of uit de supermarkt komt, het is altijd goed om te weten hoe verse frambozen eruit zien. Omdat gekocht in de winkel, hebben de vruchten meestal een lange reis achter de rug. Ze zijn dan zacht en papperig. Echt verse frambozen zijn te herkennen aan deze kenmerken:

  • Glanzende kleur
  • Mollig fruit
  • Stevige parels
  • Geen spoor van schimmel
  • Zoete, aromatische geur

Bewaar frambozen correct

Als je verse frambozen bij de hand hebt, kun je ze helaas niet lang bewaren. Het is het beste om ze meteen op te eten. We raden aan om dit te doen met in de winkel gekochte frambozen. Zelfgeplukte frambozen kunnen een paar dagen in de koelkast worden bewaard.

Bewaar ze vervolgens in het groentecompartiment van de koelkast. Maar sorteer eerst vruchten met blauwe plekken. Omdat deze meestal al besmet zijn door schimmelsporen die zich in de koelkast verspreiden. Was het fruit niet, anders bederven ze nog gemakkelijker. Bewaar de frambozen losjes in een mandje en consumeer ze zo snel mogelijk.

Conserveer frambozen

Als je een zeer rijke oogst voor de boeg hebt, moet je het fruit onmiddellijk verwerken om het langer mee te laten gaan. Je kunt bijvoorbeeld een jam inkoken en in potten vullen. Zo hebben ze altijd een zoete lekkernij bij de hand. Of je kunt een frambozensap maken dat je tot siroop kookt. Door het hoge suikergehalte van de siroop worden de frambozen ook maandenlang bewaard. Als alternatief kunt u de frambozen invriezen.