Geen architect meer nodig voor veranda. Dit zijn de nieuwe spelregels!

In dit artikel gaan we kijken naar de nieuwe regels voor het bouwen van veranda’s. Het is namelijk zo dat er tegenwoordig geen architect meer nodig is om een veranda te bouwen. Dit komt door een aantal nieuwe ontwikkelingen. We gaan in dit artikel bespreken wat deze ontwikkelingen inhouden en wat dit betekent voor jou als potentiële verandabouwer.

Wat zijn de nieuwe spelregels?

Ontwikkeling 1: Prefab veranda’s

Een van de grootste ontwikkelingen op het gebied van verandabouw is de opkomst van prefab veranda’s. Prefab veranda’s worden in de fabriek geproduceerd en in delen aangeleverd. Dit heeft een aantal voordelen. Allereerst is het een stuk goedkoper dan het laten ontwerpen en bouwen van een veranda door een architect. Daarnaast is het een snelle manier van bouwen, omdat de delen al van tevoren op maat zijn gemaakt. Ook zijn de meeste prefab veranda’s van hoogwaardige kwaliteit en gaan ze lang mee.



Ontwikkeling 2: Gebruik van apps

Een andere ontwikkeling waardoor er geen architect meer nodig is voor verandabouw, is het gebruik van apps. Er zijn tegenwoordig verschillende apps beschikbaar waarmee je zelf een veranda kunt ontwerpen. Hierdoor is het niet meer nodig om een architect in te schakelen om een ontwerp te maken. Met de app kun je zelf het ontwerp maken en deze vervolgens laten bouwen door een aannemer.

Ontwikkeling 3: Meer vrijheid in bouwregels

De laatste ontwikkeling waardoor er geen architect meer nodig is voor verandabouw, heeft te maken met de bouwregels. Er zijn tegenwoordig meer vrijheden als het gaat om verandabouw, waardoor het makkelijker is geworden om zelf een veranda te bouwen. Dit heeft onder andere te maken met het lichtere vergunningenstelsel dat geldt voor bouwwerken met een oppervlakte van minder dan 30 vierkante meter. Hierdoor is het mogelijk om zonder architect toch een vergunning te krijgen voor een veranda.

Lees ook:   EPC Huurindexatie: Begrijp de Impact


Veelgestelde vragen

Kan ik zelf een prefab veranda plaatsen?

Ja, het is mogelijk om zelf een prefab veranda te plaatsen. Dit is wel afhankelijk van de grootte van de veranda en de nodige bouwkennis. Als je weinig ervaring hebt met klussen, is het aan te raden om een aannemer in te schakelen voor de plaatsing.

Is er een vergunning nodig voor een prefab veranda?

Ja, in de meeste gevallen is er een vergunning nodig voor het plaatsen van een prefab veranda. Je kunt dit navragen bij de gemeente waarin je woont. In sommige gevallen is er ook een omgevingsvergunning nodig.

Moet ik nog steeds rekening houden met bouwvoorschriften?

Ja, er zijn nog steeds bouwvoorschriften waar je rekening mee moet houden. Het is daarom aan te raden om je goed te laten informeren over de bouwvoorschriften voordat je begint met het ontwerpen of bouwen van een veranda.

Kan ik nog steeds een architect inschakelen als ik dat wil?

Ja, het is nog steeds mogelijk om een architect in te schakelen voor verandabouw. Sommige mensen kiezen er bewust voor om een architect in te schakelen omdat zij een specifieke stijl willen of omdat zij zelf weinig kennis hebben van bouwen.

Zijn prefab veranda’s van goede kwaliteit?

Ja, de meeste prefab veranda’s zijn van hoogwaardige kwaliteit en gaan lang mee. Het is wel belangrijk om te letten op het materiaal waarvan de veranda is gemaakt en of het materiaal geschikt is voor de omgeving waarin je woont.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een aantal ontwikkelingen waardoor er geen architect meer nodig is voor verandabouw. De opkomst van prefab veranda’s, het gebruik van apps en de meer vrijheden in bouwregels maken het mogelijk om zelf een veranda te bouwen zonder tussenkomst van een architect. Wel is het belangrijk om je goed te laten informeren over de bouwvoorschriften en om de kwaliteit van de gebruikte materialen in de gaten te houden.