Geen spouwmuur: welke muurisolatie nemen we dan best?




Geen spouwmuur: welke muurisolatie nemen we dan best?

Geen spouwmuur: welke muurisolatie nemen we dan best?

De keuze voor muurisolatie is erg belangrijk als we het hebben over energiezuinig wonen. Nu veel woningen geen spouwmuren meer hebben, moeten we op zoek naar alternatieve manieren om onze woningen te isoleren. Er zijn verschillende opties beschikbaar, maar welke muurisolatie moeten we nu precies kiezen? In dit artikel bespreken we alle mogelijkheden en helpen we je bij het maken van de juiste keuze.



Isolatie aan de buitenzijde van de muur

Een optie die steeds vaker wordt gebruikt is isolatie aan de buitenzijde van de muur. Hierbij wordt er isolatiemateriaal tegen de buitenkant van de gevel geplaatst, dit wordt vaak afgewerkt met gevelbepleistering of gevelbekleding. Het is een goede oplossing voor mensen die hun gevel willen renoveren en tegelijkertijd hun woning willen isoleren. Een groot voordeel van deze methode is dat je er de hele buitenkant van je woning kan mee isoleren zonder dat je binnen in de woning ruimte verliest. Het nadeel is dat het vaak een prijzige oplossing is en je vaak aanpassingen moet laten doen aan de dakrand, het buitenschrijnwerk en de afvoeren.

Isolatie aan de binnenkant van de muur

Bij deze methode wordt de isolatie aan de binnenkant van de gevel geplaatst. Het voordeel hiervan is dat het goedkoper is, omdat er geen aanpassingen aan de buitenkant van de gevel nodig zijn. Het nadeel is dat je wel ruimte verliest wat uiteindelijk kan leiden tot problemen met allergieën, condensatieproblemen of een verminderde luchtkwaliteit. Bovendien kan het ook een uitdaging zijn om nadien nog aan de binnenkant van de gevel te geraken.

Lees ook:   Hoe korstmossen op roofing plat dak verwijderen?


PUR-isolatie

PUR-isolatie is een isolatiemateriaal dat bestaat uit polyurethaanschuim en wordt vaak aangebracht via spuitisolatie. Het heeft een hoge isolatiewaarde, is naadloos en vochtwerend, waardoor het ook ideaal is voor dakisolatie en vloerisolatie. Het grote nadeel van PUR-isolatie is dat het niet milieuvriendelijk is en dat het voor sommige mensen gezondheidsrisico’s kan opleveren.

XPS-isolatie

XPS-isolatie is een andere vaak gebruikte muurisolatie en is gemaakt uit geëxtrudeerd polystyreen. Het heeft een relatief hoge isolatiewaarde en is vochtbestendig. Het grote voordeel van XPS-isolatie is dat het wel milieuvriendelijker is dan PUR-isolatie. Het nadeel is dat het iets duurder is en dat het minder goed bestand is tegen de inwerking van UV-licht.

Cellulose-isolatie

Cellulose-isolatie is een vorm van isolatie die gemaakt is van gerecycleerde kranten en karton. Het wordt in de spouwmuur ingeblazen en heeft een goede isolatiewaarde. Het is erg milieuvriendelijk, vochtwerend en brandwerend. Bovendien is het ook erg efficiënt in het absorberen van geluid. Het nadeel van cellulose-isolatie is dat het wel gevoelig is voor vocht en dat het niet geschikt is voor muurisolatie aan de buitenkant van de gevel.

Gebruik van dubbel glas en ventilatie

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je woning niet alleen goed geïsoleerd moet zijn, maar ook goed geventileerd moet worden. Luchtvochtigheid kan bijvoorbeeld leiden tot schimmels en andere gezondheidsproblemen. Zorg daarom altijd voor voldoende ventilatie in je woning. Bovendien kan ook het gebruik van dubbel glas een belangrijke rol spelen in de isolatie van je woning.

Conclusie

Een goede isolatie van je woning is erg belangrijk en draagt bij aan een aanzienlijke besparing op de energierekening. Nu steeds meer woningen geen spouwmuren hebben, moeten we op zoek naar alternatieve manieren om onze huizen te isoleren. In dit artikel hebben we vijf verschillende opties besproken, die elk hun voor- en nadelen hebben. Bedenk bij het kiezen van de juiste vorm van muurisolatie altijd wat voor jouw woning de beste keuze is.

Lees ook:   Duurzame aluminium ramen met strak design

FAQs

1. Kan ik mijn muren van binnenuit isoleren?

Ja, dit is mogelijk. Deze methode is iets goedkoper, maar houd er rekening mee dat je hierbij wel ruimte verliest.

2. Is PUR-isolatie gezondheidsrisico’s?

Ja, voor sommige mensen kan PUR-isolatie gezondheidsrisico’s opleveren. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot irritatie van de ogen, de huid en de luchtwegen.

3. Is cellulose-isolatie geschikt voor muurisolatie aan de buitenkant van de gevel?

Nee, cellulose-isolatie is niet geschikt voor muurisolatie aan de buitenkant van de gevel doordat het gevoelig is voor vocht.

4. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn woning goed geventileerd is?

Zorg voor voldoende ventilatie in je woning. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ventilatieroosters, ramen open te zetten of een mechanisch ventilatiesysteem.

5. Welke rol speelt dubbel glas in de isolatie van mijn woning?

Dubbel glas heeft ook een belangrijk rol in de isolatie van je woning. Doordat het glas twee lagen heeft, isoleert het beter dan enkel glas.