Gemene muur mandelige muur

De gemene muur, oftewel de mandelige muur, is een muur die deels eigendom is van twee naast elkaar gelegen percelen. Het kan voorkomen dat de muur op de grens van de percelen staat en dat beide buren ervan gebruik moeten maken. Maar wat zijn nu precies de rechten en plichten die hierbij komen kijken? In dit artikel gaan we dieper in op de wettelijke regels omtrent de gemene muur.

Wat is een gemene muur?

Een gemene muur is een muur die op de perceelsgrens staat en dus deels eigendom is van beide buren. Dit houdt in dat beide buren verantwoordelijk zijn voor het onderhoud, de reparaties en eventuele vernieuwingen van de muur. Het kan ook gebeuren dat de kosten hiervoor gedeeld moeten worden.



Wat zijn de rechten en plichten van de buren?

Zoals eerder vermeld, zijn beide buren verantwoordelijk voor het onderhoud en eventuele vernieuwingen van de muur. Het kan gebeuren dat één van de buren de muur graag wil afbreken, maar hiervoor eerst de toestemming moet krijgen van de andere buur. De muur kan namelijk van historische waarde zijn en dus niet zomaar afgebroken worden.

Wanneer één van de buren de muur graag wil gebruiken als dragende muur voor een aanbouw, is het ook verplicht om toestemming te vragen aan de andere buur. Ook kan het zijn dat één van de buren graag iets aan de muur wil bevestigen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen. In dit geval is er toestemming nodig van beide buren, aangezien het om een gezamenlijk eigendom gaat.

Lees ook:   De ideale thuiswerkplek creëren? Deze bureaus op maat helpen je op weg


Wie betaalt de kosten?

De kosten voor het onderhoud en eventuele vernieuwingen van de muur worden gedeeld door beide buren. Het kan hierbij gaan om kleine reparaties, maar ook om een complete vernieuwing van de muur. In dit laatste geval moeten beide buren het eens zijn over de vernieuwing en ook de kosten hiervoor delen.

Wat gebeurt er wanneer één van de buren geen geld heeft?

Wanneer één van de buren geen geld heeft om bij te dragen aan de kosten, kan er een beroep gedaan worden op het Bureau Rechtshulp. Dit bureau kan bemiddelen tussen beide buren en een oplossing bieden voor het probleem.

Wat gebeurt er wanneer één van de buren verhuist?

Wanneer één van de buren verhuist, blijft de gemene muur gezamenlijk eigendom. De nieuwe buur heeft dezelfde rechten en plichten als de vorige buur en zal dus ook bijdragen aan het onderhoud en eventuele vernieuwingen van de muur.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er verschillende rechten en plichten waar je als buur aan moet voldoen wanneer er sprake is van een gemene muur. Zorg er daarom altijd voor dat je goed op de hoogte bent van de wettelijke regels omtrent de gemene muur. Op deze manier kun je eventuele problemen in de toekomst voorkomen en kun je op een fijne manier samenleven met je buren.

Veelgestelde vragen

1. Wat gebeurt er wanneer één van de buren de muur wil afbreken?

Wanneer één van de buren de gemene muur wil afbreken, moet hiervoor eerst toestemming gevraagd worden aan de andere buur. De muur kan namelijk van historisch waarde zijn en mag dus niet zomaar afgebroken worden.

Lees ook:   Het Energiepact 2050. Wat zijn de gevolgen?

2. Wie betaalt de kosten voor het onderhoud?

De kosten voor het onderhoud van de gemene muur worden gedeeld door beide buren. Dit geldt ook voor eventuele vernieuwingen.

3. Is het mogelijk om de muur te gebruiken als dragende muur?

Wanneer één van de buren de gemene muur graag wil gebruiken als dragende muur, is het verplicht om toestemming te vragen aan de andere buur. Dit geldt ook voor het bevestigen van andere zaken aan de muur.

4. Is de gemene muur altijd gezamenlijk eigendom?

Ja, wanneer de muur op de perceelsgrens staat, is deze altijd gezamenlijk eigendom van beide buren.

5. Wat gebeurt er wanneer één van de buren verhuist?

Wanneer één van de buren verhuist, blijft de gemene muur gezamenlijk eigendom. De nieuwe buur heeft dezelfde rechten, plichten en verantwoordelijkheid als de vorige buur.