Gemene muur op eigen grond: wat zijn onze rechten?

Gemene muur op eigen grond: wat zijn onze rechten?

Wanneer je eigenaar bent van een stuk grond waar een muur op staat die grenst aan de grond van je buurman, dan heb je te maken met een zogenaamde gemene muur. Maar wat zijn precies je rechten en verplichtingen in deze situatie? In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over gemene muren op eigen grond.

Wat is een gemene muur?

Een gemene muur, ook wel mandelige muur genoemd, is een muur die eigendom is van twee of meer eigenaren. Vaak staat zo’n muur precies op de grens van twee percelen en wordt deze gebruikt als scheiding tussen de grond van de buren.



Er zijn twee soorten gemene muren: de muur die precies op de grens staat en de muur die geheel of gedeeltelijk op één van de percelen staat, maar waarvan het onderhoud en de kosten door beide buren worden gedeeld.

Wat zijn mijn rechten als eigenaar bij een gemene muur?

Als eigenaar van een stuk grond waar een gemene muur op staat, heb je verschillende rechten en verplichtingen:



Recht op mede-eigendom

Je bent mede-eigenaar van de muur en hebt dus recht op mede-eigendom. Dit betekent dat je de muur niet zomaar mag afbreken of beschadigen zonder toestemming van de andere eigenaar. Ook ben je verplicht om een deel van het onderhoud en de reparatiekosten te betalen.

Gebruiksrecht van de muur

Als mede-eigenaar van de muur heb je het recht om de muur te gebruiken, zolang je de muur niet beschadigt en geen schade toebrengt aan de andere eigenaar. Dit betekent bijvoorbeeld dat je geen spijkers in de muur mag slaan of de muur mag gebruiken om iets aan op te hangen zonder toestemming van de andere eigenaar.

Lees ook:   Grootste fouten bij spouwmuurisolatie ?

Recht om de muur te laten staan

Als mede-eigenaar van de muur heb je het recht om de muur te laten staan. Dit betekent dat je buurman de muur niet zomaar mag afbreken of vervangen zonder jouw toestemming.

Wat zijn mijn verplichtingen als eigenaar bij een gemene muur?

Naast rechten heb je als eigenaar van een gemene muur ook verplichtingen:

Onderhoudskosten betalen

Als mede-eigenaar van de muur ben je verplicht om een deel van de onderhoudskosten te betalen. Dit geldt voor zowel het reguliere onderhoud als de kosten voor eventuele reparaties.

Toestemming geven voor werkzaamheden aan de muur

Als mede-eigenaar van de muur moet je toestemming geven voor werkzaamheden aan de muur. Dit geldt zowel voor werkzaamheden die je buurman wil laten uitvoeren als voor werkzaamheden die je zelf wilt laten uitvoeren.

Wat als ik het niet eens ben met mijn buurman over de gemene muur?

Het kan gebeuren dat je het niet eens bent met je buurman over de gemene muur. Bijvoorbeeld over de hoogte van de muur of over wie welke kosten moet betalen. In dat geval is het verstandig om een gesprek te voeren en samen tot een oplossing te komen. Als dat niet lukt, kun je naar de rechter stappen. De rechter zal dan een uitspraak doen over de kwestie.

FAQs

1. Ben ik mede-eigenaar van de gemene muur als de muur op mijn grond staat?

Ja, als er sprake is van een gemene muur ben je mede-eigenaar van de muur, ook als de muur geheel of gedeeltelijk op jouw grond staat.

Lees ook:   Hoe plots vochtproblemen oplossen?

2. Mag ik zomaar de muur afbreken?

Nee, als mede-eigenaar van de muur mag je de muur niet zomaar afbreken zonder toestemming van de andere eigenaar.

3. Wie betaalt de onderhoudskosten van de muur?

De onderhoudskosten van de muur worden door beide eigenaren betaald.

4. Kan ik schade verhalen op mijn buurman als de muur instort?

Als de muur instort door een gebrek aan onderhoud of een andere fout van de buurman, dan kun je de schade verhalen op de buurman. Als de muur echter instort door een oorzaak die buiten de macht van de buurman ligt, dan is de buurman niet aansprakelijk.

5. Moet ik toestemming geven voor werkzaamheden aan de muur?

Ja, als mede-eigenaar van de muur moet je toestemming geven voor werkzaamheden aan de muur, zowel voor werkzaamheden die je buurman wil laten uitvoeren als voor werkzaamheden die je zelf wilt laten uitvoeren.

Conclusie

Bij het hebben van een gemene muur op eigen grond komt heel wat kijken. Als mede-eigenaar van de muur heb je rechten en verplichtingen. Het is aan te raden om goede afspraken te maken met je buurman en samen het onderhoud en de reparaties van de muur te regelen. Mochten er toch problemen ontstaan, dan is het verstandig om tijdig juridisch advies in te winnen.