Gerbera bloeiperiode – duur en beïnvloedende factoren

Gerbera Flower Time
Gerbera begint in mei met bloeien.

De gerbera, die afkomstig is uit de tropen, kan ook een paar maanden in dit land bloeien, of het hele jaar door nieuwe bloemen laten ontlokken. Maar misschien ligt de ideale lengte van de bloeitijd ergens tussenin. Zo krijgt ze de kans voor een rustgevende rust.

Het potentieel is onbeperkt

In zijn Zuid-Afrikaanse thuisland vindt de gerbera, soms ook wel de paardenbloem van Afrika genoemd, (bijna) constante leefomstandigheden. Zo kunnen bloeiende exemplaren daar op elk moment worden gespot. De plant brengt dit bloeipotentieel naar ons toe, de enige vraag is in hoeverre hij het kan benutten in ons klimaat of hoe goed hij de “kunstmatige huis” woonkamer leuk vindt.





Bloeitijd in de tuin

De eenvoudigste manier om de bloeitijd van een gerbera in de tuin te kwantificeren is met cijfers, want hier heeft het weer het woord. Het nieuws is verheugend: van mei tot september bloeit de gerbera hier, langer dan veel inheemse planten! Op deze bloeiperiode brengt het het ook als kamerplant, maar kan onder gunstige omstandigheden een verlenging ervaren.

Als je gerbera genoeg bloemstelen heeft gekiemd, kun je altijd een paar bloemen afknippen voor de vaas, waar ze bijna 14 dagen een goed figuur zullen snijden. Niet voor niets wordt de gerbera wereldwijd beschouwd als de populairste snijbloem.

Beïnvloedende factoren en maatregelen voor een lange bloeiperiode

Twee factoren bepalen de lengte van de bloeiperiode, en ook het aantal en de schoonheid van de bloemen: licht en warmte. Daarom is het kiezen van een geschikte locatie essentieel. Buiten mag de gerbera nergens door in de schaduw staan, als kamerplant hoort hij op de helderste vensterbank. Maar vermijd brandende middagzon. Hierdoor kun je de bloeiperiode positief beïnvloeden:

  • Geef regelmatig en indien nodig water (niet te droog, niet te nat)
  • bemest elke 7-14 dagen tijdens het groeiseizoen
  • Knip vervaagde bloemen snel af
  • Verwijder gedroogde bladeren, snijd geen gezonde bladeren
Lees ook:   Is het mogelijk om viooltjes te vermenigvuldigen?

Verstoorde bloeitijd

Gerbera’s die tevreden zijn met hun leefomstandigheden ontkiemen de ene bloem na de andere, waarbij elke individuele bloem enkele weken fris in zijn typische kleur kan schijnen voordat hij eerst slap wordt en vervolgens verwelkt. Maar af en toe kan het gebeuren dat de gerbera de bloemhoofdjes ophangt voordat het zover is. De meest voorkomende oorzaak is droge verwarmingslucht. Daarom moet u gerbera regelmatig bevochtigen met een spuitfles. Te veel vocht en tocht zijn ook mogelijke oorzaken.

Gun jezelf een pauze

Ook al is een aaneengesloten bloeiperiode erg verleidelijk. Installeer geen ander plantlicht, zet de kachel niet hoger! Trakteer uw gerbera op een adempauze door hem een paar weken luchtig, helder en bij 12 – 15 °C te overwinteren. Ze zal je bedanken voor deze hoffelijkheid in het volgende jaar door de nieuw ontdekte energie te gebruiken voor een prachtige bloeiperiode.