Gerbera’s overwinteren – hoe ze aan de kou ontsnapt

Gerbera overwintering
Gerbera verdraagt geen kou.

De gerbera is afkomstig uit tropische gebieden van de wereld. Licht en warmte zijn twee elixers van het leven die ze elke dag van haar leven moet ontvangen. In de zomer biedt de natuur het ook goed in dit land. De winter daarentegen is in dit opzicht een tijd van tekorten. Toch kan ze hem overleven – met onze hulp!

Gerbera is niet winterhard

Bijna alle ongeveer 30 Gerberasoorten verdragen geen vorst. Deze bloem, bloeiend in de mooiste kleuren, betaalt regelmatig een winterverblijf buiten met zijn leven. Het is dus helaas geen uitzondering dat het jaarlijks in ons land wordt geteeld, hoewel het bij ons ook meerjarig kan worden.





Gerbera’s op tijd uit de kou redden

Gerbera is een plant die er in de kou geen bloem aan kan ontlokken. Zelfs bij temperaturen onder de 15 °C schakelt hij over naar de slaapstand. Het heeft voor haar geen zin om buiten te blijven. Als de thermometer blijft dalen, begint de kou hem zelfs te beschadigen.

  • Breng gerbera’s al in september binnen
  • ten laatste begin oktober
  • graaf exemplaren op die in de tuin zijn geplant
  • Knip kluiten royaal uit
  • plaats in een schone pot met veel tuinaarde
  • overwinterde gerbera begin mei geleidelijk gewend aan de frisse lucht
  • pas eind mei definitief uitgezet of weer planten

Winterkwartieren op maat

Een donker en koel winterverblijf, zoals veel planten dat graag zien, is voor de gerbera’s uit den boze. In woonkamers daarentegen is het te warm voor haar. Hoewel het erin kan overwinteren, zal het gebrek aan winterslaap zijn kracht uitputten en uiteindelijk zijn levensduur verkorten. Daarom is het belangrijk dat zelfs een kamergerbera, nadat deze in de pot is vervaagd, een paar weken een koelere locatie krijgt. Het ideale winterdoorkruisdier wordt gevonden als het de volgende omstandigheden biedt:

  • veel lichtinval (bijvoorbeeld dicht bij het raam)
  • indien nodig, hulp met een plantenlamp
  • Temperaturen tussen 12 en 15 °C
  • nooit overheen, want dan wordt de rustfase onderbroken
Lees ook:   Temperatuur van de kachel – wat moet ik weten?

De gerbera vindt het fijn als de lucht er goed omheen kan circuleren. Plaats ze daarom niet dicht bij een muur en houd afstand van andere planten.

Verzorging tijdens de rustperiode

Omdat de gerbera helder en goed gehumeurd overwintert, mag hij zijn gebladerte behouden. Je moet alleen vervaagde bloemen en dode bladeren afsnijden voordat je gaat verhuizen. Snijd zelfs in de winter snel plantendelen af die afsterven of niet meer perfect zijn. Bovendien is de zorg alleen beperkt tot water geven, wat ongeveer 1-2 keer per maand moet gebeuren.

De Garvinea-variëteit overwintert

Garvinea is de enige gerberavariëteit die als winterhard wordt beschouwd. Maar zelfs het kan alleen temperaturen tot -5 °C verdragen. In milde gebieden kan het de hele tijd buiten in het bed blijven, maar alleen onder een dikke laag stro.