Gevelverf professioneel verdunnen

Gevelverf verduennen

Als u uw huisgevel wilt opfrissen, kunt u zowel materiaal besparen als een uniformer resultaat bereiken door de verf te verdunnen. In het volgende artikel zullen we nader bekijken hoe u verf die geschikt is voor gevels professioneel kunt verdunnen.

Waarom gevelverf verdunnen?

Bij het overschilderen van een huisgevel moet je een enorm gebied vullen. Bij het schilderen van grote oppervlakken is het over het algemeen raadzaam om de gebruikte verf te verdunnen. Aan de ene kant bespaar je veel materiaal. Aan de andere kant kan het bij een groot oppervlak ook voordelig zijn om de verf te spuiten in plaats van te schilderen. Voor de hiervoor benodigde sproeiers is over het algemeen een verdunning van de verf nodig om het mondstuk niet te verstoppen en fijner af te stoffen.





Maar ook het substraatmateriaal en de gewenste tint kunnen een verdunde verftoepassing vereisen.

Hoe de gevelverf te verdunnen?

Om een huisgevel van nieuwe verf te voorzien, kunt u het beste speciale gevelverf gebruiken, die geschikt is voor buitenmuursubstraten en weersinvloeden. In het bijzonder komen de volgende soorten in het geding:

  • Universele gevelverf (kunststof dispersie)
  • Pure minerale verf

Universele gevelverf

Universele gevelverf wordt meestal verkocht in doe-het-zelfzaken onder deze term. Dit zijn plastic dispersies op waterbasis. Ze zijn geschikt voor alle gangbare buitenpleisters, voor beton, cement en baksteenmetselwerk en kunnen ook over oude dispersieverven worden aangebracht. Dit is ook meer nodig voor dispersiegebonden verfoppervlakken dan voor oppervlakken met minerale verf, omdat hun thermoplastie ze gevoeliger maakt voor aanhechtend vuil en vervaging.

Lees ook:   warmtepomp installateur in Beernem

Omdat ze op waterbasis zijn, kunnen dergelijke gevelverven ook worden verdund met water. Dit wordt echter meestal ook op de container genoteerd. Voor de primer kun je verdunnen met maximaal 15%, voor de uiteindelijke laag tot 5% of helemaal niet.

Pure minerale verf

Pure minerale verf is alleen zuiver als het geen plasticgehalte bevat – let op de lijst met ingrediënten voor de producten, want zelfs gevelverven met een laag, ongeveer 5% plasticgehalte worden vaak minerale verven genoemd.

Onder de pure minerale verven zijn silicaatverven de meest voorkomende. Ze zijn geschikt voor cementgebonden gevelsubstraten en kenmerken zich door hun hoge kleurstabiliteit en UV-bestendigheid. Silicaatverven bestaan uit minerale of niet-minerale kleurpigmenten en kaliwaterglas als bindmiddel. Daarom kunnen ze niet worden verdund met water, maar alleen met speciale verdunners voor silicaatverven, zogenaamde fixatieven. Dit maakt het chemische uithardingsproces door carbonatatie mogelijk.