Gips mengen – zo werkt het stap voor stap

Gipscoatings

Duizenden jaren lang hebben ambachtslieden vertrouwd op gips als bouwmateriaal. Tegenwoordig wordt gips op verschillende gebieden gebruikt in de woningbouw, hobbybenodigdheden of handwerk. Je moet de pleister altijd professioneel mengen. Hieronder leert u meer over de procedure en belangrijke regels.

Verschillende soorten gips

In eerste instantie zijn verschillende soorten gips in de handel verkrijgbaar. De producten verschillen qua chemische samenstelling, insteltijd en zijn geschikt voor verschillende gebieden. Met de juiste pleister kun je modelleren, reliëfs maken, een plafond ophangen of hele muren vullen. De volgende soorten komen veel voor in de gespecialiseerde handel:



  • Standaard pleisterwerk
  • Gips gips
  • Modelleerpleister
  • Elektrisch gips
  • Gips van Parijs



Belangrijke regels

In principe kun je alle soorten gips op dezelfde manier mengen. Er zijn twee regels die u altijd moet volgen om een resultaat van hoge kwaliteit te bereiken. Roer het gipspoeder altijd door het water. Eerst komt het water in de container en giet er dan pas het gipspoeder in. In de tegenovergestelde benadering vormen zich knobbels. Bovendien moet je het gips massa laten moeras. De gipsverbinding moet trekken zodat het hechtingsvermogen aan de eisen voldoet.

Stapsgewijze instructies

Om de pleister te mengen, zijn verschillende stappen vereist. Hieronder leert u hoe u de productie van de juiste mengverhouding, meting en menging vakkundig kunt beheren.

Mengverhouding

Er wordt veel belang gehecht aan de mengverhouding van gips en water. Dit is cruciaal voor de uiteindelijke verwerking. Met de juiste mengverhouding weet je zeker dat het gips niet te snel uitzet en toch helemaal uithardt. Let altijd op de instructies van de fabrikant. Een vuistregel zegt dat een deel water op ongeveer 3 delen gips komt. Plan het mengsel zo dat u het mengsel binnen de volgende 15 minuten kunt verwerken.

Lees ook:   Badkamerverlichting: van lichtplan tot afwerking

Meten en vullen

Werk met een maatbeker. Het inschatten van de hoeveelheden kan ervoor zorgen dat de pleister onbruikbaar wordt en u deze moet weggooien. Giet eerst koud water in het vat. Laat vervolgens het gipspoeder in het water in de emmer druppelen.

Roeren en overspoelen

Roer het gipspoeder er voorzichtig door met een houten lepel. Geef het mengsel rust en laat het gipsmoeras zo dat het de optimale binding bereikt.