Gips schilderen met verf – waar u rekening mee moet houden en wat u moet weten

Gips-schilderen

Lange tijd diende gips alleen als basis voor andere coatings. De juiste toevoeging was bijvoorbeeld fijn pleisterwerk in buitenruimtes en houtsnipperbehang in woonkamers. Weinig mensen overwegen in plaats daarvan het gips te schilderen, een alternatief dat zijn voordelen heeft.

Schilderen van verschillende soorten gips

De term gips dient structureel als een algemene term voor een extra en mechanisch aangebrachte bekleding op buiten- en binnenmuren en plafonds van gebouwen, zonder de eigenschappen of samenstelling ervan te specificeren. Om deze reden zijn er tal van verschillende pleisters met verschillende, verschillende eigenschappen. De meest voorkomende typen die in woongebouwen worden gebruikt, zijn:



  • Eenvoudig cementpleister met zand zonder toeslagen
  • Traditionele kalkpleister
  • Gemengd gips van cement en kalk
  • Gipspleister in binnenruimtes
  • Kunstharspleister voor het afdichten van oppervlakken
  • Fijn bovenpleisterwerk als wandbekleding
  • Grof inbouw, bijvoorbeeld als backinglaag voor de toplaag



De algemene classificatie verwijst naar de meeste soorten als minerale pleister, waaronder soorten gips zoals cement, kalk, gemengd en gipspleister. Aan de andere kant zijn er organische pleisters, waarbij de eigenschappen voornamelijk gebaseerd zijn op mengsels van kunsthars zoals epoxy, acryl of polyester. Deze classificatie bepaalt vooral welke verf je kunt gebruiken om het pleisterwerk te schilderen.

Mogelijke nadelen van het schilderen van gips met verf

Hoewel behang zich in de 20e eeuw vestigde als een wandbekleding voor woonruimtes, is er geen praktische basis voor zijn bevoorrechte positie. In principe zijn er geen concrete redenen om ze niet te gebruiken en het gips direct met verf te schilderen. U moet er echter voor zorgen dat de verf de diffusie – d.w.z. de uitwisseling – van waterdamp en vochtigheid beïnvloedt en zo het binnenklimaat beïnvloedt.

Lees ook:   Aansluiting plat dak op gevel

Geschikte verf voor het schilderen van minerale pleisters

Minerale pleister heeft meestal het vermogen om gasmoleculen en waterdamp door te laten. Als gevolg hiervan absorberen de muren ze bij een hoge luchtvochtigheid en laten ze weer los wanneer ze snel zinken. Dit proces stabiliseert passief het binnenklimaat zonder technische apparatuur en is een van de belangrijkste argumenten voor het gebruik van minerale pleisters in woonkamers.

De optimale kleur moet aan ten minste twee premissen voldoen: ten eerste moet het goed vasthouden en bedekken, ten tweede mag het de positieve eigenschappen van mineraal gips niet veranderen. Om deze reden worden verven met bindmiddelen zoals latex of kunsthars (emulsieverven) niet aanbevolen. Beide vormen een barrière die ondoordringbaar is voor waterdamp over de gipslaag en voorkomen zo dat de muur “ademt”.

Verf voor het schilderen van cement en kalkpleister

Als u een cement of kalkpleister schildert, is een silicaatverf geschikt voor dit doel. Deze zijn ook gebaseerd op minerale samenstellingen en hebben de eigenschap om te “silicificeren” met het gips. In dit proces vormen beide lagen samen een microkristallijne eenheid die een stevige hechting van de verf garandeert zonder de eigenschappen van het gips te veranderen.

Verf voor het schilderen van gipspleister

Silicaatverven zijn gebaseerd op kalk of silicaten als bindmiddelen en kunnen niet silicificeren met gips. Gebruik in plaats daarvan de tweede generatie, de dispersiesilicaatverf – niet te verwarren met pure dispersieverf. Let echter op de nodige veiligheidsmaatregelen bij het schilderen. Dispersiesilicaatverven zijn zeer alkalisch voordat ze uitdrogen en kunnen de huid, slijmvliezen en ogen corroderen. Daarnaast mag het niet onbedoeld andere minerale stoffen (zoals tegels of vensterglas) vervuilen, omdat het daar brandt en niet meer verwijderd kan worden.

Lees ook:   Dakhelling

Geschikte verf voor het schilderen van kunstharspleister

Een kunstharspleister vormt een stevige, waterdichte en gasdichte afdichting met een glad, vuilafstotend oppervlak. Bij het toepassen ervan kunt u kiezen uit een breed scala aan kleuren. Als u een bestaande kunstharspleister wilt overschilderen, zijn gevelverven op waterbasis zoals siliconenhars of acrylverf geschikt. Zorg ervoor dat u het substraat grondig reinigt voordat u gaat schilderen – in buitenruimtes, een hoge drukHete reiniger.

Het voorbereiden van minerale pleisters

Afhankelijk van de samenstelling van de pleister kan deze verschillende eigenschappen hebben, bijvoorbeeld zanderig, poreus of absorberend. Om de verf betrouwbaar over een groot gebied te laten hechten, hebt u een schoon, dragend en scheurvrij substraat nodig. Als dit sterk schuren is, neem dan een schildersvlies op of breng – beter – een smeerbare bovenkant of fijne pleister aan. Om de hechting te verhogen bij afwezigheid van zuigkracht, hebt u echter een dieptebasis nodig die geschikt is voor de pleister. Je kunt over eerdere verven heen schilderen, zolang ze maar stevig aan het substraat hechten. Anders moet je ze verwijderen, anders zal de nieuwe verflaag snel afbladderen.

Alternatief voor het schilderen van gips

In plaats van het gips met verf te schilderen, is het voor nieuwe bestellingen raadzaam om het gips zelf in de gewenste kleuring te verven. U kunt dit eenvoudig bereiken door kleurpigmenten toe te voegen tijdens het mengen. Als u toch een zandsubstraat moet voorbereiden door opnieuw te plastificeren, bespaart dit u een extra, tijdrovende werkstap. Als u een kunstharspleister wilt vernieuwen, ruwt u het oppervlak over een groot gebied op, zodat de nieuwe laag voldoende steun vindt.

Lees ook:   warmtepomp installateur in Etterbeek