Gips uit schimmel verwijderen – zo werkt het feilloos

Gips-van-vorm-oplossen

Gips geniet een grote populariteit in handwerk en het maken van mallen. Als je het gips in een mal giet, rijst de vraag hoe je het werkstuk er weer feilloos uit krijgt. In het volgende zullen we ons concentreren op het onderwerp hoe de pleister uit de mal te verwijderen.

Deze aspecten zijn belangrijk

Als u de pleister uit de mal wilt verwijderen, wordt een doelgerichte aanpak aanbevolen. Kortom, u kunt eenvoudig op de achterkant van de mal tikken en wachten tot het werkstuk naar buiten schuift. Toch gebeurt het keer op keer dat de pleister breekt bij het oplossen of dat er problemen zijn. De meeste problemen liggen op de volgende gebieden:



  • Mengverhouding
  • Materiaal
  • Procedure



Het belang van het lossingsmiddel

In de juiste aanpak is de lossingsmiddel van groot belang. Afhankelijk van het materiaal van de mal kan een lossingsmiddel nodig zijn om de pleister na het gieten los te maken. Voor elastische vormen van siliconen of latex is geen lossingsmiddel nodig dankzij de flexibiliteit. De situatie is anders met stijve plastic vormen. Met een lossingsmiddel vergroot je de kans dat je de pleister intact uit de mal haalt.

Verschillende lossingsmiddelen

Verschillende middelen zijn geschikt voor de productie van een scheidingslaag. Aan de ene kant zijn er speciale lossingsmiddelen in speciaalzaken die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in gipsmallen met verschillende materialen. In de meeste gevallen zijn huismiddeltjes echter voldoende. Vaseline, zeep en wasmiddel zijn geschikte lossingsmiddelen voor het gieten van gips.

Lees ook:   Gasinstallatie

Laat gips uitharden

Als het werkstuk los kan worden gemaakt van de mal maar breekt tijdens de test, is dit vaak te wijten aan het vocht binnenin. Hun methode van keuze is geduld. Geef het gips voldoende tijd om uit te harden. Voor kleine vormen is wachten tot 48 uur vereist, zodat het gips volledig droog is en er geen gevaar is voor loslating.