Gips wordt te snel hard – de beste tips

gips-wordt-te-snel-hard

Iedereen die regelmatig met gips omgaat, weet het. Tijdens de verwerking hardt het gips te snel uit. Het daaropvolgende gieten of pleisteren met gips is niet meer mogelijk. Zodat de insteltijd overeenkomt met de ideeën, zijn er verschillende tips. Hieronder leer je meer over waarom gips te snel verhardt.

Zetting in gips

De uitharding van het gips is een belangrijk aspect bij de verwerking van gips. Na een goede menging wordt het gips hard. Dit gebeurt door een chemische reactie. Tijdens chemische omzetting wordt een kristalachtig water opgeslagen in het gips. Dit proces begint met het mengen van de pleister. De kristallen grijpen in elkaar en vormen uiteindelijk een vaste massa. Als de vorming en vergrendeling van de waterkristallen te snel gebeurt, is verwerking niet meer mogelijk en moet je het gips afvoeren.





Deze aspecten versnellen de instelling

Als de cast te snel verhardt, is het de moeite waard om naar verschillende factoren te kijken. De volgende aspecten zijn verantwoordelijk voor het feit dat de instelling sneller is:

  • Water is te warm
  • te veel roeren van het gips
  • Containers zijn niet helemaal schoon

Tips om de insteltijd te vertragen

Gelukkig zijn er verschillende tips beschikbaar om het instellen van gips uit te stellen. Degenen die meer tijd nodig hebben voor verwerking, kunnen huismiddeltjes of doe-het-zelf-trucs gebruiken om de insteltijd te verlengen.

Geschikte huismiddeltjes

Weinig huismiddeltjes zijn geschikt voor het vertragen van het instellingsproces en het handhaven van de kwaliteit van het gips. Een paar druppels wasmiddel, wijn of azijn zijn voldoende om de chemische reactie te vertragen. Houd er echter rekening mee dat bij het gebruik van rode wijn de kleur van de gipsmassa verandert. Gebruik slechts kleine hoeveelheden.

Lees ook:   De meest innovatieve balansventilatie: Uiterst energiezuinig en stil ventileren

Doe-het-zelf trucs

Daarnaast zijn er handige tips waarmee je de pleister professioneel kunt mengen. Zorg ervoor dat het water niet te koud of te warm is. Een kamertemperatuur wordt als ideaal beschouwd. Bovendien is een grondige reiniging van het materiaal vereist, omdat oud gips het proces versnelt. Laat het gipsmoeras en onthoud je grotendeels van roeren.