Gooi de kachel weg – zo werkt het

Kachel weggooien

De kachel in huis en appartement is een van de huishoudelijke apparaten met de langste levensduur. Maar zelfs de beste kachel gaat na verloop van tijd kapot. Dan is het tijd voor verwijdering. Alles over het weggooien van een kachel is te vinden in het volgende bericht.

Gooi de kachel weg, afhankelijk van het type kachel

Als de kachel niet meer start en reparatie onmogelijk lijkt, moet u de kachel verwijderen en vervolgens weggooien. Het type verwijdering hangt direct af van het type kachel. Bekend en populair zijn de volgende varianten:





Gasfornuis

Vaak wordt een gasfornuis in de keuken geïnstalleerd. In principe bevat het gasfornuis geen gevaarlijke componenten. Een gasfornuis wordt dus als schroot beschouwd. Afvoer is mogelijk op verschillende locaties, afhankelijk van de gemeente. Afhankelijk van de federale staat en gemeente verschillen de voorwaarden en kosten. Hier moet u zich informeren bij uw recyclingcentrum. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de dealer het gasfornuis terugneemt en zelf de afvoer verzorgt wanneer u een nieuw apparaat koopt. Bij grotere gasfornuizen, vooral uit de horeca, is afvoer niet altijd even eenvoudig. Maar ook hier verschilt de gemeentelijke regelgeving.

Elektrisch fornuis

De elektrische kachel daarentegen wordt beschouwd als elektronisch afval. Grote retailers accepteren deze e-waste gratis. Dit geldt echter alleen voor kleine componenten. Natuurlijk is een handelaar niet verplicht om een volledig keukenfornuis te accepteren. Dit is alleen het geval als ze een nieuw apparaat kopen. Mocht dit echter niet gewenst of mogelijk zijn, dan kunt u de elektrische kachel ook zelf weggooien. Dat kan ook bij het plaatselijke recyclagepark. Daarnaast kunt u de kachel ook aan een mobiele schroothandelaar geven, functionele modellen op internet verkopen of particuliere verwijderingsbedrijven in opdracht geven. Dit hangt volledig af van hoeveel geld en tijd u wilt investeren in de verkoop.

Lees ook:   Bouwaanvraag tuinhuis