Half-cel modules, ook wel “half-cut solar cells” genoemd, zijn PV-modules die bestaan uit gehalveerde zonnecellen. Halfcellen zijn normale zonnecellen die na de productie in twee helften worden verdeeld. In plaats van 60 zonnecellen heeft een module dan 120 cellen – terwijl de modulegrootte hetzelfde blijft. De verdeling verhoogt het rendement van de fotovoltaïsche module.
En dat is wat je in deze gids zult leren:
Halfcelmodules of volledige cellen: Verschillen
Halfcel modules worden net als full-cell modules vervaardigd als monokristallijne en polykristallijne fotovoltaïsche modules. Het verschil is dat de zonnecellen tijdens het fabricageproces worden gehalveerd.
In tegenstelling tot volledige modules hebben halfcellige modules tweemaal het aantal cellen – 60 wordt 120. 20 cellen worden elk in serie geschakeld. In totaal, in plaats van 3 x 20 Cellen zelfs 6 x 20 Halve cellen parallel geschakeld in de module.
Bovendien is de zonnemodule verkrijgbaar in twee parallel geschakelde helften zijn verdeeld in twee helften. Zij worden gescheiden door een bypass-diode, die een celsnaar van de bovenste en een van de onderste helft van de module combineert. Dit creëert twee stroompadene. De twee helften zijn verbonden met een driedelige aansluitdoos in het midden. Volledige cellen hebben slechts tweedelige aansluitdozen en dat in één hoek van de module.
Voordelen van halfcelmodules
Halfcellige modules hebben drie grote voordelen ten opzichte van gewone fullcell modules.
Betere prestaties bij weinig licht
Halfcelmodules hebben een beter gedrag bij weinig licht. De extra ruimtes tussen de halve cellen reflecteren meer zonlicht aan de achterkant, dat terugvalt op de cellen. Bijgevolg hebben halfcelmodules een verhoogd lichtgebruik.
Hogere opbrengsten bij beschaduwing
Halfcelmodules die worden blootgesteld aan schaduw of gedeeltelijke schaduw produceren hogere opbrengsten dan normale zonnepanelen. Als bijvoorbeeld één helft van de module in de schaduw ligt, kan de andere helft van de module nog steeds het volledige vermogen produceren. De reden voor deze zijn vrijlopende diodes, ook Bypass-diodes die de module verdelen.
Bypass-diodes beschermen ook elk van de substrings in de halfcelmodule en zorgen er in geval van schaduw voor dat het leidt niet tot oververhitting treedt op in één punt (hot spot).
De illustratie toont hoe de bypass diodes in de praktijk werken voor full-cell en half-cell modules.
Minder vermogensverlies
Door de deling bereikt de zonnecel een met 2 tot 3% hogere efficiëntie. Dit komt door het lagere vermogensverlies. Het opgewekte vermogen van de halve cellen blijft hetzelfde als bij een hele cel. Het kan alleen meer van deze kracht worden gebruikt.
Een zonnecel is een elektrische geleider. Dit betekent dat een deel van de stroom ook omgezet in warmte. De hitte leidt tot vermogensverlies van de zonnecel. Het verlies wordt berekend uit R x I². R is de weerstand en I de stroom. Als de zonnecel wordt gehalveerd, worden ook de weerstand en de stroom verminderd. en dus ook het vermogensverlies.
Goedkopere prijs
Kijkend naar de prijs in relatie tot kWp en oppervlakte, dit is lager voor halve cellen. Halfcellige modules hebben dus een beter rendement en zijn nog steeds goedkoper dan volcellige modules. De lagere prijzen zijn het gevolg van het feit dat bijna alle fabrikanten van zonnemodules zijn overgeschakeld op halfcelmodules. Het fabricageproces is volledig geautomatiseerd en de zonnecellen worden in grote hoeveelheden geproduceerd. Daardoor kunnen ze tegen lagere prijzen worden aangeboden.
Nadelen van halfcelmodules
De voordelen van halfcelmodules wegen sterk op tegen de nadelen. Uiteindelijk zijn er slechts twee kleine punten die als nadelen kunnen worden beschouwd.
Complexere kabelgeleiding
Door de plaatsing van de bypass-dioden in het zonnepaneel Kabelgeleiding wordt moeilijker voor de installateur.. De bypass-diodes eindigen in een derde extra aansluitdoos. Deze aansluitdozen hebben korte zonnekabels die een belemmering vormen voor de transversale montage en de aansluiting op de volgende verticale rij modules.
Verhoogd risico op celstoring
Het grotere aantal zonnecellen verhoogt ook het risico van voor het falen van individuele cellen. Bij kleinere cellen moet er meer gesoldeerd worden, wat leidt tot een gevoeligheid voor defecten.
Fabrikant van halfcelmodules
Veel fabrikanten van zonnepanelen bieden ook halfcelmodules aan. Enkele van de grootste en bekendste zijn:
Conclusie
Halfcellige modules worden op precies dezelfde manier vervaardigd als volcellige fotovoltaïsche modules. Pas na de productie worden de zonnecellen gehalveerd. Zo heeft een module met halve cellen 120 zonnecellen in plaats van de gebruikelijke 60. Bovendien is de module gedeeld door bypass diodes. Het rendement van de module is hoger door de verdeelde cellen en de deling van de module.
Ongeacht welke zonnepanelen u kiest -. een verkeerde installatie is een van de meest voorkomende redenen voor storingen en defecten van PV-systemen. Vertrouw daarom op gekwalificeerde gespecialiseerde bedrijven. Vul het onderstaande formulier in en wij brengen u graag in contact met maximaal vijf gespecialiseerde bedrijven in uw regio. Vergelijk de aanbiedingen en bespaar tot 30% op de kosten!